IGROVJE
stranka » igrovje » gamecube » Star Fox: Assault
Star Fox: Assault

Jurec sede v arwing in jezno razstreli Namcovo bazo.

Kje so časi, ko je Fox McCloud sedel v arwing in Androssovi vojski nadmočno sprašil riti? Očitno daleč: Star Fox Adventures (J114, 37) so bili obupni in ko je veliki N napovedal Assault, je marsikdo upal, da bodo napako popravili. No, niso je.

Še en primer igre, ki je spočetka in na slikah videti kul, nakar se ti vse skupaj zagabi.

Špil se začuda prične dobro. General Pepper znova potrebuje Foxovo pomoč: spopasti se je treba z bioničnimi insektoidi, ki čujejo na ime aparoidi (beri: mrčes, ki mu je treba pokazati, kdo je tu šef). Prva misija mi je na ustnice priklicala nasmešek - ki pa se je v naslednjih urah krepko povesil. Očitno so pri Namcu pozabili, kaj je to razgibanost. Skozi vso igro se namreč ponavlja en in isti vzorec: razstreli to ladjo, ubij tisto muho in napreduj na naslednjo misijo, kjer vse to narediš znova. Letalske misije, v katerih sedimo v arwingu in besno nažigamo (pomembnost bomb je glede na SF64 zmanjšana), so dosti boljše od talnih in jih je fino preigravati znova. A kaj, ko so samo tri! Če prištejemo šest zemeljskih nalog, pridemo na kriminalno kratkih devet puščavniških odprav, kar je kljub možnosti ponavljanja za boljši rezultat hudo malo. Temeljne igre je tako konec po šestih do osmih urah. Vendar boš celo ta cilj dosegel le, če imaš dobre živce. Namco namreč ni pozabil le na dinamičnost, marveč tudi na prijazno vodenje. V zraku še gre, na tleh, ko imaš pod joypadom lisjačka na tacah ali v tanku, pa so kontrole apn od apna. Če nisi pri iskanju in uničevanju rdečih pik na radarju nazarensko previden, se takoj zgodi, da že ob najmanjšem dotiku analogne gobice padeš s kakega ozkega podesta (in misije na zemlji so en sam ozek podest). Sicer imaš na razpolago široko paleto orožij, od snajperice do bazuke, a se ubijalske naprave obnašajo v celoti nelogično. Ste že kje videli, da z ostrostrelko ubiješ tri muhe na en mah, medtem ko bazuka totalno popuši? Par večigralskih misij zna biti zabavnih za preganjanje dolgčasa s prijatelji, čeprav je čutiti, da so jih dodali bolj zaradi lepšega.
Še po grafični in glasbeni plati je Assault povprečen in ko ga primerjam z Adventures, se mi zdaj niti ne zdi, da je bilo pohajkovanje po Dinosaur Planetu tako zelo zanič. Ne, Namco si z Assaultom ni naredil usluge.

To, kar Nintendo dela s franšizo Star Fox, je nekaj najbolj nezaslišanega. Legenda z N64 je zdaj še najbolj podobna lisici, ki jo je izmaličil težki tovornjak.

Star Fox: Assault
Nintendo za gamecube
objavljeno: Joker 143
junij 2005

47