IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 2 » Star Ocean: Till the End of Time
Star Ocean: Till the End of Time

Sneti ima tako meč kot plazemsko bljuvalo. To je ponosen.

Starodavna Enixova serija je Star Ocean, segajoča tja v 1996, čas SNESa, ki je med konzolami gostil bržda največ igranja domišljijskih vlog. Njen zaščitni znak je bil vedno mešanje znanstvene fantastike in fantazije, napredne tehnologije ter visoke magije - in najnovejša inkarnacija recept jadrno upošteva. Zdaj, po novejših Final Fantasyjih, ki prav tako združujejo tehnološkost in čarovnijo, ter Xenosagi Star Ocean deluje malce manj izvirno. Ampak to ne pomeni, da je švohoten ...
Izjemno močna plat Till the End of Time je zgodba. Ta se osredotoča mladega plavolasca (dobesedno!) Fayta Leingoda, ki se s kolegico Sofijo na začetku afna po elitnem počitniškem planetu. A ne mineta dva flirta, tri teženja, zakaj Fayt špila igrice, ko bi se lahko kopal (babe!), že planet naskočijo neprijazni Vendeeniji. Evakuacija je vse prej kot super, saj je Fayt ob spremstvo tako staršev kot Sofije, nakar se znajde na planetu, ki je napreden kot človeštvo v 16. stoletju. (Takih je še kar nekaj in selite se med njimi, tako da vsebina, ki je spočetka povsem startrekovska, celokupno močno povleče na srednjeveško.)

Zopet naj opozorim: Till the End of Time je frp za že izkušene v zvrsti, potrpežljive in natančne. Ti bodejo uživali.
Par ducatov fajtov in premetano vas naprej se Faytu pridruži Cliff, blondasti bojevnik, in še malo dalje dvojica sreča svečenico Nelo ter, jasno, Zofko. Tako imamo glavni lik, ki je nekakšen paladin, mišičnjaka, dohtarico in coprnico, kar ustreza zapovedim žanra. Sčasoma dobiš v druščino pol ducata drugih likov, bodisi začasnih, bodisi stalnih, z različnimi spretnostmi (napad z daljave s pušketinami, ob blizu z mečem, pomoč druščini ...). Kar je navdušujoče, je dejstvo, da imajo vsi povedati kaj pametnega - večina teksta v sekvencah je solidno odžebranega - in da plodno prispevajo k razvoju štorije. Res je, da špil ne more brez piskajočih ženskih glaskov in preveč razvlečenih vmesnih animacij, v katerih ne počnete drugega kot pritiskate gumb skozi stotine vrstic dialoga. Mislim, da ena od njih traja 25 minut, in ni izjema. A če si potrpežljiv in imaš rad pošteno ekspozicijo, natančno opredeljene, osebnostno rastoče like, nepredvidljivo odvijanje klobčiča ter oko solzeče predpripravljene sekvence (zaradi njih filmske kakovosti in količine igra domuje na dveh do roba naphanih devedejih), te bo Star Ocean razveselil kot malo izdelkov te baže. Tako nadmočne čustvenosti in povezave z liki kot v FFX sicer ne gre pričakovati, med drugim zato, ker so osebe preveč lutkaste in kažejo premalo obraznih

Borilni sistem je v bistvu 3D pretepačina v malem in približno toliko časa za zaobvladanje tudi zahteva.
emocij. Toda pripoved je dodelana in kljub za spoznanje počasnemu začetku krepko vleče naprej, medtem ko je ležerni, a dec-na-mestu Cliff eden najbolj kul likov, kar jih je kdaj obiskalo frpje.
Na srečo je tudi igralni temelj dober. Po eni strani Do konca časa sledi preizkušeni formuli lutanja po nadsvetu in stopanja v ječe, stikanja po bajtah, odpiranja skrinj, kupovanja orožij, opreme ter napitkov, čvekanja s številnimi NPCji ... Strukturno špil ni izviren in vsakdo, ki je kdaj odigral Squarov ali Enixov frp, se bo počutil kot doma. Še oblika skrinj in zvoki so taki kot v FFjih, tu so arkadne podigre in grafični pogon Squenixašu deluje znan. Vendar štejejo detajli. Bitke niso naključne, marveč sovražnike vidiš na zaslonu in se jim lahko izogneš. To je sicer nepotrebno, ker igra niti slučajno ni lahka, zlasti kar se šefov tiče, in zahteva dosti nabiranja stopenj. A zdaj vsaj veš, kdaj se boš moral boriti. Prav tako ne bodeš srečal poteznega / ATB-mlatenja iz FFjev, marveč je vdelano povsem realnočasovno bojevanje, ki spomni na Valkyrie Profile. Čudnega pri tem ni nič, saj je razvijalec TriAce spacal tudi to odlično playstationovo erpegejko. V rahlo dvignjenem pogledu z dinamično ali statično kamero imaš možnost izvajanja lahnih ali močnih udarcev ter specialk ali copranja, dinamičnega menjavanja likov in izmikanja.

Star Ocean: Till the End of Time
Square Enix za playstation 2
objavljeno: Joker 135
oktober 2004

87