IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 2 » Syphon Filter: The Omega Strain
Syphon Filter: The Omega Strain

Ni se še našel virus, ki bi prišel Snetiju do žmohta!

Ime Syphon Filter bi moralo biti lastnikom PS1 znano, saj je bil prvi del serije hudo dober. A od tedaj je preteklo nemalo krvi in četudi The Omega Strain, nadaljevanje za PS2, skuša združiti slavo starih dni s tehnološko naprednostjo novih, mu uspe ne.
Če pričakujete nekaj sličnega Splinter Cellu, se motite. Dasiravno je vdelanih par elementov prikritosti, kot sta ubijanje

Bolj kot skrivalniščina je The Omega Strain akcijščina.
od zadaj s prerezom grla in plazenje, je levji poudarek na strelski akciji v nemogočih razmerah. Sovražnikov je ducatkrat več, a kljub temu boste igrali bolj Ramba kot Sama Ribiča ali Trdega kačona. Paziti je treba le, da vam ne zmanjka municije in da vas ne naskoči preveč nasprotnikov, saj so ti nevarni zgolj številčno, medtem ko jih umetna pamet pušča na cedilu. Samodejno merjenje poskrbi, da odstranjevanje kanalj ni preveč zamudno, čeprav bližina stražarja dostikrat pomeni težave za kamero, dočim soliden tretjeosebni nadzor (mogoč je tudi pogled iz prve perspektive) omogoča, da se osredotočiš na dogajanje, ne na tepežkanje kontrolerja. No, pomagalom navzlic bo vaš operativček - ki širom sveta išče hud virus in ni slaboritni Gabe Logan, temveč eden njegovih uslužbenčkov - dostikrat umrl, kar odpre svoj nabor problemov. Prvi je vedno večje pomanjkanje streliva, kar je za špil, ki ne omogoča učinkovitega skrivanja, čudno. Drugi so točke za nadaljevanje, ki so razmetane brez kakršnegakoli občutka in imajo za posledico zoprno dolga trimčkanja do tja, kjer morate biti, in tečno ponavljanje že narejenega. Tretji pa je nenavadno pojmovanje časa, saj ta včasih med tistim trenutkom, ko umrete, in onim, ko se zopet pojavite, teče.

Slika ni videti napačna, vendar je igra v gibanju videti bolj kot malce posodobljen naslov s PS1.
To pomeni, da nekaterih misij po krepanju ni mogoče opraviti, saj se dogodki premaknejo tako naprej, da jih ni več mogoče uloviti. Temu dodajte še dve resni zameri: velikanske stopnje, na katerih ti mnogokrat ni niti najmanj jasno, kam naj greš (3D karta je docela neuporabna), in redno oživljajoči se sovražniki. Od štorije sem takisto pričakoval več, saj se niti pod razno ne more kosati z recimo Splinter Cellovo.
Še največja zanimivost je nalinijski način. Če imate širokopasovni internetni vmesnik, lahko katerokoli od sedemnajstih nalog opravljate v družbi še treh operativcev. V dosti misijah v tem načinu odkrijete nove dele nivojev in sveže cilje, boste pa za ta modus potrebovali slušalko in mikrofon (dobavljivo s SOCOM 2). In kaj, če broadband adapterja ter headseta nimate? Ostanite pri Socomih in kill.switch, napredujte v Splinter Cell ter MGS in se ne sekirajte. Syphon Filter je svoje najlepše dni že ugledal.

Syphon Filter: The Omega Strain
Sony za playstation 2
objavljeno: Joker 133
avgust 2004

61