IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 2 » Van Helsing
Van Helsing

Sneti ima klafeto in črn leder, ker to privlači zobate ženske.

Universalov kinematografski hit, Van Helsing, je učinkovno in tehnično tour de force, vznemirovno pa košček ščiša. Dodatna zamera je kopiranje vsemogočih starost, od Bonda do Vojne zvezd, kar je hkrati stična točka filma s špilom. Ta si brez sramu in večjih sprememb nadene igralni sistem iz Devil May Cry (J102, 90), kar ne bi bilo nič obupnega, če ne bi bil Van Helsing slabši od starega

Frankenstein je tu za pretepst, v filmu pak ne. Ups, a sem vam pokvaril užitek? Eh, itak ga ni.
favorita. Jasno je, da v tretji osebi skačemo in streljamo, pri čemer lahko sovražnika ruknemo v zrak in tam izvedemo spektakel-kombinacijo. Vendar je slog v primerjavi z DMC kar patetičen, kot se pač pogostoma zgodi klo(v)nom. Helsing preprosto nima tistega udara, izbijanja vetra iz pljuč, spektakularnosti, ki pronica iz vsake Devilove pore. Lik je ob Danteju videti kot pobeglež iz štacune pustnih oblek, zlasti ko ga vidimo v sekvencah, ki so a) poligonske verzije filmskih z lolekovno animacijo in kilavim občutkom za posredovanje učinkovitosti, četudi je govor dober, b) jim ne uspe podati niti tiste trohice zgodbe, ki jo servira film. Poleg tega so ustvarjalci skopirali slabe plati DMCja, zlasti kamero, ki je nemogoča. K mlačnosti prispevajo nenavdihnjeni, zabiti sovražniki in šefi, ki se, tako kot vsa siceršnja zalega, po vrsti podrejajo formuli streljaj - mlati - izogni se s skokom - ponovi vajo. Par minut vaje in že so pašta tako Dr. Hyde kot Drakuline priležnice, volkodlak ter sam nadvampir.

Grafično špil ni švoh, dasi ga DMC prekaša.
Dogajancije je kvečjemu za dobrih pet ur in čeprav po končanju na Normal odklenemo nivo Hard, kjer lahko uporabimo vse prej nabrano, tega obrnemo s preprostim dirjanjem naprej in spopadanjem s šefi. Ugankicam in premikanju stikal pa bi se mogli avtorji mirno odreči, saj v danem okvirju bolj motijo kot ne.
Van Helsing ni brez svetlih točk, s čimer cikam predvsem na dodatna orožja (Puška, samostrel, dvojna sablja ...), ki različno vplivajo na posamezne vrste nasprotnikov. Ali komu ga priporočiti - tisti, ki so igrali Devil May Cry, se bodo zmrdovali, za one, ki ga niso, pa naj bo prva izbira Capcomova igra.

Van Helsing
Vivendi Universal za playstation 2, xbox
objavljeno: Joker 132
julij 2004

60