IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 2 » Motorstorm: Arctic Edge
Motorstorm: Arctic Edge

Ringaraja, dedek Case prihaja, prine­­­­sel bo motorčke in pisane kamiončke.

Recimo, da smo opis Motorstorma za PS2 pog­re­vali za pričujočo cifro, v kateri recitiramo odo črnemu monolitu. Arctic Edge je namreč eden zadnjih zvenečih naslovov zanj, obenem pa gre za še kar solidno dirkačino na steroidih.

Arctic Edge je na voljo tudi v različici za PSP. Ta je PS2jevi večidel identična, a ne povsem. Po grafični plati je nekoliko slabša …

Četudi vam oba predhodnika, ki ju je Sony z večjim pompom izdal za PS3, nista niti približno doma­ča, težav z dojemanjem novoprišleka ne boste ime­li. Poanta je namreč ostala tista stara: vratolomno furanje najrazličnejših bolidov čez drn in strn, kjer se od nas v grobem pričakujejo spretno arkadno volaniziranje, tiš­čanje gumba za turbo pospešek ter izmikanje večjim oziroma gaženje manjših vozil. Poglavitna novost Arctic Edga je sveže snežno okolje, bela Aljaska, kamor so avtorji postavili dvanajst razvejanih pist. Enoigralska kampanja pozna sto organiziranih dirk, vpetih v osem težavnostnih nivojev, ki jih odklepamo postopoma. Za divjaško uspešnost pa smo nagrajeni še z novimi dirkalniki in pločevinskimi kožicami zanje. Vsebine na papirju tako ne primanjkuje, čeprav začne ciklično obiskovanje enih in istih kolovozov čez čas kar pošteno najedati. To, da sta preostala solerska načina, samoumevna 'time trial' in 'free play', pretežno nezanimiva, takisto ne pomaga.

… vendar si lasti spletno in bližinsko več­igralst­vo (PS2 ima razdeljen zaslon za štiri) ter možnost glasbene spremljave po želji.

Dogajancija na beli podlagi srečoma ostaja všečno živahna. O vrednosti dizajna nekam preveč istokopitnih stez bi se dalo debatirati, saj opazneje izstopata le dve ali tri. Na različne poti, ki vodijo do ciljne ravnine, se je zopet pametno podajati na podlagi izbranega oziroma vnaprej določenega tipa vozila. Na voljo so tovornjaki, reli avteki, tankovski behemoti, motorji, quadi, snež­ni štirikolesniki, motorizirane sani … Vsakemu leži določen tip podlage, razlike pri nadzoru pa so dokajšnje, čeprav skromnejše kot v inačicah za PS3, kar je pos­ledica slabše fizikalne srčike. V splošnem se gre bolj obregniti nad rutinami, ki upravljajo z razumom nas­protnikov, saj so ti kar malo preveč dvoobrazni. Vča­sih nas z nadzvočno hitrostjo prehitevajo brez rabe turbinca, nakar nas niso sposobni dohiteti kljub trem zaporednim izletom v prepad. Zaradi tega prava te­žav­nost nastopi šele v zadnji tretjini puščavniške izkušnje. Pohvaliti pa gre smrtonosne snežne plazove, ki jih je moč sprožati z maničnim hupanjem. Za zmago­­vanje mehanika ključnega pomena resda ni, a je ško­doželjno uživantska.
Arctic Edge se v anale ne bo vpisal kot naslov, ki je serijo Motorstorm popeljal na krasna nova pota. Si pa kljub kopici nevšečnosti in bivanju na švohotnejšem hardveru deli dovolj znamenitih lastnosti niza, da bi ga bilo greh povsem spregledati.

Če z 'boostom' pretiravamo, se razletimo. Hlajenje hitrostnega po­­magala lahko pohitrimo z vožnjo po globokem snegu ali vodi.

Motorstorm: Arctic Edge
Bigbig Studios / Sony za playstation 2
objavljeno: Joker 208
november 2010

68