IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 2 » Gran Turismo 4 Prologue
Gran Turismo 4 Prologue

Sneti plača otipljiv cekin za demo. Kam smo prišli??!

Dirkaška rulja čaka Gran Turismo 4 kot naslednjega mesijo avtošibalnega sveta. Upravičeno. Ta vrhunska simulacija cestne in rallyjaške vožnje je bila impresivna že lani na Tokio Game Showu, letos na E3ju pa je nad njo izrazil občudovanje

Občutek pri vožnji je sijajen, le kdo je pripravljen odšteti slabih deset jurjev za demo?!
sleherni član odprave JCT, celo prislovično picajzlasti LordFebo. Zahvala je šla tudi odličnemu Logitechovemu volanu driving force pro, ki se obrne za 900 stopinj in da izjemen občutek šofiranja, ampak niti dual shock ni za odmet.
Na polno igro bo treba počakati do novembra, ker Polyphony Digital zadevo še vedno pilijo, je pa v štacune prispel Prologue, nekakšna predogledna različica. Vsebuje pet prog iz finalnega GT4 - Cukuba, Grand Canyon, New York, Fuji, Italija - torej štiri cestne in eno za rally, na katerih vas nasprotniki lahko spremljajo ali pa ne (zelo pametno jih je treba naprej vklopiti v meniju). No, ne glede na njihovo prisotnost se boste morali zelo potruditi, da boste v njih zaznali trohico umetne pameti. V prvem načinu, šoli, je moč opraviti osemindvajset lekcij, kjer si lahko prislužite bronaste, srebrne ali zlate kolajne in tako odklenete hujše avtomobile v drugem modusu, Arcade. Ta ima spočetka le dvanajst pretežno neimpresivnih kolesnjakov, katerih število pa se lahko s popolnim končanjem vadbenega načina povzpne na petdeset. Neznano je, če bo moč trud iz šole v Prologu uvoziti v končni Gran Turismo, čeprav bi se to spodobilo. Večigralstva ni (ne po povezavi, ne na razdeljenem zaslonu), odsotna sta obraba gum in nadgrajevanje avtov.

Poligonski modeli avtomobilov postajajo fotorealistični in prmejduš, da bo moč PS2 potisnjena do skrajnosti.
Nič ne rečem, občutek pri vožnji je odličen. Jekleni konjički imajo več teže, zaletavanje pri višjih hitrostih je bolj kaznovano in grafika je boljša kot pri GT3, od modelov avtomobilov prek 2D rulje ob progi za rally do razdalje izrisa. Štirica bo kljub odsotnosti vidnih poškodb nadmočna simulacija in dejstvo je, da Prologue sam po sebi nudi več vsebine kot marsikateri drug dirkaški naslov za PS2. Je pa problem, da paket da zgolj okus končnega produkta, za katerega boste koncem leta itak plačali svojih trinajst ali petnajst jurjev in boste vse videno v njem srečali zopet. In nezaslišano je, da za tako predstavitveno inačico v evropskih štacunah računajo 40 evrov, v Sloveniji pa 9000 SIT. Glede na to, da Japonci zadevo prodajajo za 2500 jenov, kar je pet jurjev, pa še to ni malo, in da se Sony ni izjasnil, ali bodo imeli kupci Prologua popust pri nakupu polnega GT4, ne moremo drugega, kot da družno zarjovemo: NATEG!!!

Gran Turismo 4 Prologue
Sony za playstation 2
objavljeno: Joker 132
julij 2004

40