IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 2 » Odin Sphere
Odin Sphere

Jurec se zasede Odinov prestol. Rag­narok je za ovinkom.

Po več zamikih in prestavitvah se je na evropskih policah končno znašla Odin Sphere, akcijska frpjka, ki te popelje skozi peterico eps­kih zgodb starogermanske mitologije. Njen svet predstavi ena najlepših in najbolj izpopolnjenih 2D grafičnih podob na PS2. Liki in okolica, kar vse opa­zu­jemo iz pogleda od strani, se resnično zdijo kot iz mitološke dežele Erion, ki jo dolga leta pestijo vojne.

Za frpjke netipičen akcijski bojevalni sistem je sprva prijetna osvežitev, proti koncu pa začne najedati.

Štorijo spremljamo skozi pet likov, katerih usode se spretno prepletajo in se na koncu združijo v spektakel epskih razsežnosti. Na žalost pa je igranje vse prej kot epsko. Temnice, v katerih se bojujemo, so po vrsti iz­delane v obliki zapo­rednih krogov. Med premikanjem v levo ali desno se realnočasovno borimo proti hordam sovragov; ko jih premagamo, se pomaknemo v naslednji krog. Bojevanje je dokaj enostav­no, saj je omejeno na preproste knofodrkalske kombinacije in par magičnih napa­dov. Zabavnosti mu sicer ne gre očitati, te­ža­va pa je, da se začno sovragi in s tem različni pristopi hitro ponavljati, medtem ko je te­žav­nost včasih neizprosna celo na najnižji stopnji, da ne go­vorim o višjih.

Luštne animejske like spremlja globoka in izvirna štorija, ki črpa iz nordijske mitologije.

Napredovanje likov je malce drugačno od ve­čine frpjk. Po končanih bojih Odin Sphere ne deli izkustvenih točk, saj ima vsak lik lo­če­ni stopnji, eno za orožje (vpliva na moč na­pada in magijo) in eno za zdravje (določa količino življenjske moči). Orožarsko stop­njo si zvišamo tako, da posrkamo ener­gijo ubitih kanalj, imenovano pho­zon, medtem ko si hit pointe ve­čamo z goltanjem sadja, ki nas hkrati ozdravi. A tu pride finta: za pridelavo sadja moramo imeti določeno se­me, ki za kaljenje ravno tako pot­rebuje phozon. Zato je treba vsakr­š­no napredovanje dobro na­črto­va­ti, saj močan napad ne pomaga nič, če nimaš dovolj energije. Sprva je na­ve­za hitrega pretepanja in inovativnega na­predo­vanja solidna, a kmalu pride do izraza ome­je­na bo­­rilna taktika. Nakar so tu še traparijice, re­ci­mo kriminalno omejena ko­li­či­na predmetov, ki jih nosimo. Hardcore ig­ralce je pač tre­ba zajebavati v glavo, da se po­­ču­tijo dobro, ne?
Odin Sphere je špil za romantike spretnih prs­tov, ki bodo uživali v izpiljeni štoriji in zasanjani gra­fični po­do­bi. Toda dvomljivo načrtovano drobovje bo večino igralcev odvrnilo od tega, da bi ga sploh kdaj kon­čali.

Odin Sphere
Square Enix za playstation 2
objavljeno: Joker 179
junij 2008

71