IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 2 » GrimGrimoire
GrimGrimoire

Novost na osi zla: Jurec in armada palčkov.

Da so realnočasovne strategije na konzolah bolj izjema, zavoljo omejenega nadzora niti ni čudno. A vsem predsodkom v brk so se ja­ponski Vanillaware (Odin Sphere) odločili za spopad s pecejaško trdnjavo, in to na pre­cej zanimiv način. GrimGrimoire se namreč ne odvija na obi­čaj­nem bojnem polju, temveč v šoli za ča­rovnike.

Priklic mogočnih pošasti olajša po­čas­no bojevanje, a one­mo­go­ča prefinjene ak­cije, ki so večkrat ključ do zmage.

Junakinja te nenavadnosti je Lillet Blan, mlada čarovnica, ki se v novi šoli znajde ujeta v časovni zanki, zaradi česar mora znova in znova podoživljati zadnjih pet dni. Sebe in sošolce lahko reši le tako, da opravi z megleno preteklostjo. Toda prav­ljična zasnova gor ali dol, veš­če­mu igralcu bo takoj jasno, da se s Hudodelno buk­vo ne gre šaliti. Z magičnimi knjigami namreč kličemo na pomoč dva­najst vojaških enot, kamor sodijo mar­ljivi palčki in ljubki vilini (saj niste mis­lili, da vas bo pričakala obo­rožena konjenica iz Total War?). Te morajo v vsaki misiji najprej zbrati dovolj mane iz kristalov, ki so postavljeni na različnih koncih bojnega polja, nakar se začneta osvajanje in mesarsko klanje. Takisto je presenečenje, da za razliko od večine strategij dogajanje opazujemo od strani namesto iz ptičje perspektive. GrimGrimoire je tako s svojo risankavo grafiko na prvi pogled videti kot 2D ploščada, čeprav se igra kot solidna real­no­časovka z vsem, kar temu pritiče - zbiranjem dobrin, ustvarjanjem enot, usmerjanjem na­padov, postavljanjem ob­rambe.

Sivina ozadij prehitro začne najedati. Takisto se začno misije ponavljati in nekje pri polovici se ti zazdi, da si že vse videl.

Škoda le, da po prvih nekaj misijah na dan pridejo težav(ic)e, ki nižajo razpoloženje. Še kar velik problem so barvno monotona, siva ozadja, ki skozi vso ig­ro ostanejo ista. Po kapljicah najeda tudi to, da ni moč ustvariti skupin enot, ki niso iste vrste, kar kali učinkovit nadzor. Nasploh se zdi, da je špil namenjen bolj priložnostnim igralcem, ki se ne spoznajo na st­ra­tegije. Temu mišljenju v prid govorita nizka te­žav­nost in enostaven nadzor. Je pa res, da je GrimGrimoire izvirna, pogumna igra, ki bo skozi svojih petindvajset ur navdušila marsikoga, posebej tiste, ki si želijo nekaj novega.

GrimGrimoire
Koei za playstation 2
objavljeno: Joker 174
januar 2008

78