IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 2 » Project Zero 3
Project Zero 3

Sneti da vedeti: če niste razumeli tega opisa, to ni igra za vas.

Dobro znano dejstvo je, da japonski avtorji iger neradi inovirajo na vrat na nos oziroma z velikimi zamahi, saj mnogo raje stopicljajo naprej korakec za korakom. Kot nekdo, ki težkega srca in znojnega čela prodira v temo, za katero ve, da skriva nebroj grozot. Oboje nadvse drži za tretji in bržda zaključni del niza Project Zero (čez Lužo mu rečejo Fatal Frame), podnaslovljen The Tormented. Napredek je v primerjavi s predhodnicama ravno pravšnji, da opisovalci ne moremo težiti glede lenobe, in ravno tolikšen, da fani ne bodo vznemirjeni. Glede izleta v temo pa .... Za spremembo odrasla junakinja špila je poklicna fotografinja Rei Kurosava, ki ji umre zaročenec Juu. Ko fotografira zapuščeno hišo, ugleda njegovega duha - in odtlej jo ponoči tlačijo more, v katerih vedno znova obiskuje temačno graščino z blodečim Juujem. V tem nelagodnem spancu se odvija klasično projectzerovsko igranje: zložno tretjeosebno napredovanje po zapuščenih prostorih, reševanje puzel in primikanje fotografskega aparata, te pregovorne camere obscure, k očesu. Tako kot prej (konkretneje v enici, saj ga je treba napolniti) objektiv razkrije duhove, katerih napadalni vzorci so nekakšen združek enice ter dvojke. V vsakem primeru jih je treba dovolj hitro in spretno ujeti na film ter si tako priboriti njihovo esenco, kar pripomore k nadgrajevanju naprave. Igranje te plati niha med vznemirjenjem nad fino štorijo, bojevanjem, ki te zadiha, interesantnimi ugankami in dobrim vzdušjem - ter bentenjem nad pogosto nemogočimi statičnimi pogledi na dogajanje in nekam okornim rokovanjem z aparatom s strani Rei.

Ko naslednjič srečam punčaro kratkih temnih las, bom bejžal čez drn in strn! (Navi, drži se stran!)

Vendar ne igraš le kot ona (kak drug lik ima s tem manj problemov), dočim je tej prilično znani osnovi dodan zanimiv avanturistični del. Ta nastopi, ko se Rei zbudi in se odpravi brskat po svojem stanovanju za dodatnimi namigi glede Juujeve usode. Urbane legende, ki jih je Juu preučeval, povežejo vse tri igre v celoto, viseče niti pa spretno skrivajo še drugi prijemi, med njimi prisotnost Miku iz enke in Keija, Juujevega prijatelja ter, glej no glej, strica Mio iz PZ2: Crimson Butterfly. Vse se splete v celoto prav po zaslugi zelo solidnega The Tormented, ki je zaradi izletov v resničnost in dolgih pustolovskih premorov sicer manj srhljiv od kolegic, zato pa pretrese na bolj subtilen, intelektualen način.

Project Zero je res hecen naslov za e-grozljivko, toda dejansko gre za serijo, ki te rada prestraši na zoprni ringujevski način. Pred sabo ne vidiš ničesar, nakar dvigneš k očesu aparat in ... BU!

Project Zero 3
Take2 za playstation 2
objavljeno: Joker 158
september 2006

80