IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 2 » Final Fight: Streetwise
Final Fight: Streetwise

Kekken, Cody, Haggar in Guy enoglasno Kylu: "N00b!"

Nikakor nisem edini častilec ateta hodi-naprej mlativščin, Final Fighta, ki mu po licu spolzi solza, ko ga novobodni Streetwise postavi v plitek, enoličen 3D dvoboj s tremi sočno preklinjajočimi čefurji, nakar ga, namesto da bi nadaljeval darmar, odpelje v sivo prostolutabilno mesto. Ko nato srečamo več kurb, klošarjev in pedrov kot pesti željnih gangstajev ter se ob spremljavi hiphopa GTAjevsko zatečemo v kafič, kjer nam kot kvest ponudijo gaženje ščurkov, izgubimo zadnje upanje, da je kdo od avtorjev splo

Ob podzemnem dueliranju smo deležni celo vidnih poškodb likov. Škoda, da to pokvari neverjetna tupost CPUja.
h videl izvirnik. A glej. Bolj kot smo sprijaznjeni s tem, da Streetwise ni in ne namerava biti rimejk klasike, manj beden postaja. Tedaj opazimo kar zanimivo, z veliko sekvencami in često posrečenimi dialogi podano zgodbo, v kateri kot Kyle raziskujemo skrivnostno izginotje svojega brata Codyja. Ta je sprva edina povezava s starosto, a globlje kot prodremo, bolj se Metro City in liki vračajo h koreninam, dokler nekje na sredini špil orenk ne zabrenka na nostalgično struno in s porastom akcije vrne heroje naše in vaše mladosti. Z odkritjem telovadnice, kjer za keš nadgrajujemo nabor klofut, fajtanje tudi vsled orenk nasilja postane malodane defjamovsko uživantsko. Tupi silicijevčki se upognejo že pod osnovami, a talanje metkočasovnih protinapadov in zadovoljujoča brutalnost krepel nas motivirajo, da v stranskih nalogah s podzemnimi dvoboji ter razsuvanjem avtov grabimo dodaten cvenk. Ko v hi-fi trgovini kupimo metalski CD, ki vsakdanjik odreši rapa, in se v baru pomerimo v pikadu, doživimo celo delec ali dva magične jebivetrskosti, ki jo pričara Shenmue.

Špil po devilmaycryjevsko komentira kombinacije. A v primerjavi z Dantejem smo agilni kot rahitičen pasavec in Streetwise ni konkurenca Capcomovi krepavalnici.

Vseeno pa Streetwise od popolne katastrofe loči občutek, da je reciklaži trendov in pristopov navzlic sklamfan z željo, da obudi nekaj spominov na legendarne prednike. Švohoten glavni del, sicer igralen, a ponavljajoč se sodelovalno-tepežkarski arkadni modus in prvotni Final Fight iz daljnjega 1991 ne prinesejo potihem upanega preporoda vstranhodeče 2D pretepačine, a se vsaj trudijo ne potacati nekdaj velikega imena. Stara slava pa je vseeno daleč.

Final Fight: Streetwise
Capcom za playstation 2, xbox
objavljeno: Joker 154
maj 2006

55