IGROVJE
stranka » igrovje » switch » Mario Kart 8 Deluxe
Mariokart 8 Deluxe

Sneti

V skoroda treh letih, odkar je Mario Kart 8 prispel na wii U, ni izšla nobena primerljivo dobra arkadna dirkačina. Okej, Forza Horizon 3, ampak ta je iz drugega, bolj realnega vica s poželjivim plehom dejanskih znamk, žuri pod šotorom in avstralskim svetom, ki temelji na pravi deželi tam spodaj. Pri Mariu se pak po docela pravljičnih progah namesto tulečih bikov in hrzajoče konjadi gonijo prdljivi mali gokarti, v katerih sedi znana risankasta banda. Poniglavi Wario, cortkani Yoshi, hrabri Link, žlehtni Bowser, velika in mala kraljična Peach … Zalega z vseh koncev Gobjega kraljestva je prišla sem v osmo prijateljsko tekmovat in se imet tako fino, da ji niti na misel ne pride, da bi nehala. Dirko za dirko za dirko, brez prestanka, v športnem duhu in čistih misli, le občasno z jezo na ustnah, a hitro brž spet dobre volje. In zdaj je ta krasota v malce dodelani obliki na razpolago za switch, kjer je moč v njej neokrnjeno uživati tako doma kot zdoma!

Nemalo stez ima zajetne vrzeli, ki jih za šalo prejadraš. Robne rampe te pospešijo samodejno, dodaten nitro pa dobiš s pritiskom gumba. To ti sčasoma preide v kri.

Devet desetin vsebine je praktično enake izvirniku, ki je nevarno blizu prestola vseh Mario Kartov. Gas do daske (ajde, skinu tu dasku!) tiščiš v štirih hit­rostnih razredih, od 50 do 200 kubikov. Najpočasnejši je v redu za dedke in štiriletnike, medtem ko najvišji leti kot sneta sekira na steroidih. Tistih hardcore. Na razpolago je kup karoserij, koles in jadralnih ponjav, ki jih privijačiš pred dirko in vplivajo na kartove lastnosti: hitrost, pospešek, obnašanje v ovinkih … Svoje doprinese izbira lika, saj je dolgin Waluigi recimo težji od oblačkastega Lakituja. V pogledu od zadaj se zapodiš po krožnih stezah s širokimi cestišči, ki poudarjajo spretno drsenje, ki tako kot odrivanje z ramp prinese začasen nitro. Ključna je tudi raba sproti pobiranih predmetov, od zelenih oklepov in rož za obstreljevanje do rakete, ki te nekaj časa vozi samodejno. Če si zadaj, imaš več možnosti za boljše powerupe, kar zaostajajočim nudi priložnost za izenačenje, oni spredaj pa ne morejo biti nikdar mirni. 

Ta nadmočna divjačina, ki jo zapopadeš v minuti in zamojstruješ čez mesece, eno­igralsko in v dvoje teče s 60 sličicami, v razdeljenosti za tri do štiri pa s 30.

A o tem niti ne razmišljaš, saj imaš preveč dela z razgibanimi, izvrstno oblikovanimi stezami. Ne gre le za krepko število njih, nič manj kot oseminštirideset, in za raznoterost okolice, kjer so speljane: pod morjem in med oblaki, po deželi igrač, fantazijskem gradu, kmetiji in džungli, klavirju in uri … Luštna poteza je, da so štiri- in dvokolesna vozilca opremljena s protigravitacijsko tehnologijo, kar jim omogoča vožnjo strmo navzgor, pošrek, v spiralah in obrnjena na glave. Povsod so nameščene zvite bližnjice in ovire, od tal, ki se vdirajo v lavo, do orjaških nihal in cvrčečih laserjev. Do neke mere je uspeh prepuščen sreči, vendar spretnost in taktika načeloma štejeta več. In ko ne – si mar lahko jezen na to prisrčno bando?
Jaz že nisem mogel biti, ne prej na wiiju ne zdaj na switchu, kjer domuje ultimativna izpeljanka. Vsebuje sleherno progo, vozilo ter lik iz osnovnega špila ter obeh dodatkov, z malim merdecesom in Splatoonovimi Inklingi vred. Že vnaprej je odklenjeno vse z izjemo novega zlatega Maria, ki je ultimativna nagrada za zmago na slehernem enoigralskem prvenstvu. Slednje je zabavno voziti, a srž je v večigralstvu, kjer MK8 sije z močjo supernove. Tako je nepredvidljiv, da ni nikdar dolgočasen … tako enostaven, da ga hitro usvojiš … a obenem tako globok, da terja še in še zagretega izpopolnjevanja. Internetne dirke še vedno podpirajo do dvanajst ljudi, kar je obogateno z razdeljenim zaslonom za do četvero udeležencev na eni konzoli in svežo možnostjo brezžične povezave dveh bližnjih switchev. Do izraza pride tudi novost glede bonusov, saj lahko zdaj pobereš dva. Navidez ni prav velika sprememba, a se pozna pri daljšem in bolj zagretem igranju. 

Nekaj malega je Deluxe tudi izgubil: štampiljke in pošiljanje replayev na YouTube. Dokler tega na krovni ravni ne dobi ves switch, jih lahko le gledaš in urejaš v MKTVju.

Spremembe se naberejo, naj gre za odstranitev alternativnega pospeševanja 'fire hoppinga' ali bistveno večjo zalogo bojnih modusov. Prej si lahko edinole pokal balone na obstoječih progah, zdaj pa po namenskih arenah z mesojedimi rožami na glavah loviš kriminalce, se podiš za velikim sončkom in tekmuješ v nabiranju kovancev. Luštna popestritev tako v solo kot v lokalni ali spletni družbi. Najbolj pa draži, da je moč odslej v tem veličastnem pičimikiju uživati tudi na poti, za kar so večni trije krogi kot nalašč. Po telefonski povezavi 4G deluje čisto v redu! Super je torej vse – razen cene 60 evrov, ki je s stališča številnih kupcev inačice za wii U močno navita, zlasti če si kupil oba DLCja. Toda vsi switcherji niso prišli od tam in če Mario Karta 8 še nisi spoznal, ne oklevaj. Najfinejša arkadna dirkačina zadnjih let je vnovič zapeljala na štart.

Lovljenje velikega sončka po eni od osmih čisto novih krožnih aren zna biti prav zabavno. Kdor ga dobi, je počasnejši, toda če mu uspe zdržati dvajset sekund, zmaga.


Mario Kart 8 Deluxe
Nintendo za switch
objavljeno: Joker 286
maj 2017


sorodni članki