IGROVJE
stranka » igrovje » switch » Lego City Undercover
Lego City Undercover

LordFebo

Najbolj zakrknjeni kriminalec Rex Fury je na begu in pred njim ni varna nobena kocka. Edini, ki ga lahko ustavi in obenem reši vročo novinarko, je policaj Chase McCain. Ali naloga ne bo lahka. Detektiv se bo moral pod krinko vtihotapiti v zapor, se udinjati kot gangster in celo poleteti v vesolje, vmes pa se izvežbati v šestih dodatnih službah, loviti prašiče, jahati tiranozavra ter priložnostno početi še sto in eno raznoliko opravilo. Avtomobilske gonje, parkur, lov na aliene, letalni poligoni – robnih početij v živahnem mestu zlepa ne zmanjka. Špil je namreč legokockasti Grand Theft Auto z nebrojem tajn in zadač, zato je vsaj trideseturno igranje zagotovljeno.

Strehe Lego Cityja so polne skrivnosti, le priskakati ali prileteti je treba na vrh.

Gre seveda za tipično legoidnico, eno najboljših pravzaprav, ki se je pred štirimi leti proslavila na wiiju U. Nintendova ekskluzivost je minila in zdaj je ta posre­čena ter izredno barvita dogodivščina končno na voljo za vse sodobne sisteme. Štorijalni del obsega šestnajst nivojev, skozi katere je treba se je treba prebiti skakalno, plezalno, klofutalno, razbijalno in seveda z rabo mnogoterih veščin. Za razliko od tovrstnic je sicer Chase na svoji odpravi sam, a druščino različno izvežbanih možičkov nadomesti s poklici. Kot ravbar s pajserjem vlamlja, z rudarskim krampom lomi skale in podstavlja dinamit, v policistovi uniformi išče sledi, vrtnarska klafeta mu omogoča letanje s piščetom in zalivanje lončnic … Napredovanje tradicionalno zahteva verižno uporabo teh znanj, iskanje predmetov in rušenje okoliških objektov ter sestavljanje novih. Kot vselej so v prvem skozihodu nekateri kotički nedostopni, zato se je treba za popolno raziskavo po koncu vrniti s celotnim naborom znanj.

Novost je razdeljen zaslon, ki pa izpade nekam neumno in po sili, saj sta potem oba igralca Chase. Špil v osnovi ni bil delan za dva.

Poglavja, ki trajajo okoli tričetrt ure, so sila posrečena, od ropanja banke in sabotiranja tovarne sladoleda prek pregonov in zasledovanj do kmetovanja in celo izvenzemeljskih pustolovščin. Stopnje so domiselno zgrajene in lepo presenečajo z mnogimi mehanikami ter podrobnostmi. Poudarek je na raznolikem odvijanju in obči humornosti, ki parodira številne gangsterske filme, na primer Starskega in Hutcha, Brazgotinca ter Botra. Pri tem je napram filmskim licenč­nicam precejšen plus originalna zgodba in to, da se dogaja v najbolj priljub­ljeni tematiki lego kock, 'mestu'. Kot ve sleherni lego špilavec, motoričnega ali mož­ganskega izziva tod ne gre iskati. Igra na pozna res­ničnih ugank, medtem ko so ploš­čad­ni elementi preprosti, pretepanja pa daleč najmanj. Kazni ob redkih razkocanjih ni in še najbolj jezi kakšen padec, ki zahteva celih deset sekund ponovne­ga plezanja in skakanja. Zato je špil primeren za vsakogar, pri če­mer je po no­vem vključeno sodelovalno igranje za dva na razdeljenem zaslonu. 

Razbij kocke, sestavi ventilator, dvigni se nivo više, vlomi vrata, najdi ventil, odvij cev, porini objekt, najdi sledi, pogasi požar ... Taki so lego špili, ki se jih zlepa ne naveličam.

Postaviš na na sredo križišča in nekaznovano streljaš po vsem, kar se premika ali je pri miru. Kocke letijo na vse strani, zabava pa je vrhunska.

Velik sestavni del Lego Cityja je zabava izven niza osrednjih nalog. Saj imajo svobodnjaška središča tudi ostali naslovi, a tole mesto je daleč najbolj obširno in obilno. Poleg tega ga vsakdanji scenarij naredi za najširše zanimivega. Njegova podoba črpa iz San Francisca in New Yorka ter obsega stanovanjske soseske, poslovno središče in letališče na eni strani ter plažo, gozdove in kmetije na drugi. Že zgolj to, da stojiš sredi ceste in vigilantsko razkockavaš vozila, drevesa in kioske, je brezkončna zabava. Poznani zlati in srebrni čepki pri tem špricajo kot za stavo. Ob tem ni bojazni, da uletijo specialci, saj čefurstvo ni z ničimer kaznovano. Mogoče je to nevzgojno, ampak je navsezadnje simpatično predstavljeno. Nadalje je naokrog raztresenih čuda zanimivosti, skrivnosti in časovnih izzivov. Moč je dirkati po cesti, vodi ali zraku, plezati na vrhove nebotičnikov, iskati mucke in pujse, raziskovati prirodo, zidati še nepostavljene strukture … Nagrade so praviloma zlate kocke, vozila in preobleke. 

Dirke, ravbarske naloge, iskanje živali, brzoteki, razbijanje bankomatov ... Udejstvovanj je ducat krat ducat, a posebnih nagrad za to ni. Zvečine novi avtočki in figurice.

Resnici na ljubo je večina dodatnega udejstvovanja onkraj zgodbenega dela nepolnovrednega. To pomeni, da gre relativno veliko časa v ponavljajoče se op­ravke, ki ti dajo le novo kožico v katalog figuric ali novo obliko zrakomlata. Ampak to zasvojljivo dosežkarstvo očitno ima svoj privlak, kajti v igro, v katero sem že na wiiju U vložil štirideset ur, je šlo na playstationu 4 še novih dvajset. Zato brez slabe vesti ponovim mnenje odtlej: “Ni revolucije, a na trdnem temelju so avtorji zgradili igralno, predstavitveno in uravnoteženo mojstrovino, ki bo pritegnila mlado in staro. Sicer ne bom ognjevito zagovarjal nakupa sleherniku, a če imaš blizu mladiča, to simpatično pisanost iz vsega srca priporočam. Zagotovo bo igra dolgo pri hiši in znabiti, da ji bo več ur namenil Igričar Starejši.” Malce grenčice prilije zgolj neizpolnjen naivni up po dodatni vsebini in znižani ceni konzolnih inačic. Te stanejo 60 evrov, za PC le 30. 

Lego City Undercover
TT Games za pc, playstation 4, xbox one, switch
objavljeno: Joker 286
maj 2017