IGROVJE
stranka » igrovje » xbox one » World of Tanks: Xbox 360 Edition
World of Tanks: Xbox 360 Edition

Aggressor

Širjenje priljubljenega preganjanja z oklepniki v World of Tanks na letalsko in ladijsko inačico ni vsa zgodba. Wargaming namreč franšizo zareja na druge platforme. Za tablice pripravljajo poenostavljeni WoT Blitz in digitalno zbirateljsko igro s kartami WoT Generals, dočim je prva konzola, ki je fasala belorusko oklepno ofenzivo, xbox 360. Na Sonyjevih škatlah je do nadaljnjega ne bo, saj avtorji z Japonci niso našli skupnega jezika. Kdaj pridejo še cvetlični lončki v obliki tankov, pa ne vem.

Tanku nadgrajuješ hardver, od podvozja do topa, in naposled odkleneš vozilo naslednje stopnje. Postopek je v primerjavi s pecejevim enostavnejši.

Xboxova inačica je neposreden prenos računalniške. Srž je internetno večigralsko arkadno bojevanje s tanki iz časa okrog druge svetovne vojne – tigri, T-34tkami, shermani in druščino. Sestoji iz nekje desetminutnih bitk, kjer si nasproti stojita moštvi s po petnajstimi igralci. Vsakdo šofira en tank, ki ga opazuje od zadaj. Ko te pokončajo, je zate bitke konec, zmaga pa tista stran, ki uspe uničiti vse sovražnike ali zavzeti so­vražno bazo. Iz spopada odneseš izkušnje in denar, s katerim kupuješ vedno nove in nove tanke ter jih uporabljaš v naslednjih bojih.
Zaradi te navidezne preprostosti je igro navdušencu nad jeklenimi mačkoni nadvse lahko zgrabiti. Tudi na xboxu 360. Podvozje usmerjaš z levo gobico, kupolo in top pa z desno. Z levim petelinom pogledaš skozi namerilni aparat, z desnim izstreljuješ granate. To je vse. Iskanje soigralcev je gladko in hitro, predvsem pa je World of Tanks brezplačen (free 2 play) naslov, ki ga stegneš z Xbox Liva. Sedemdnevni preizkus je na voljo brez zlatega računa, za daljše udejstvovanje moraš srebrnega nadgraditi. Z igro lahko pričneš zastonj in dolgo ti ni treba pljuniti niti ficka, da bi se kosal z najboljšimi. Kljub temu bo večina pozneje dajala 10 evrov na mesec za premijski račun, ki pohitri odklepanje in kupovanje vozil. Pri zastonjskem udejst­vovanju namreč enostavno nisi dovolj dober in vse skupaj se preveč vleče. Razen naročnine lahko kupuješ premijske tanke in kamuflažno kozmetiko.

Tako konzervo gledaš v zadnjo plat. Levo spodaj je prikaz zdravja tanka, desno pa omejena minikarta, ki na PCju kaže celotno ozemlje. Bojišče je poznana Campin ... pardon, Malinovka.

Toda za lahkotno fasado se skriva zahteven špil. Če nočeš, da te fentajo, se moraš spretno skrivati za grmovjem, natančno ciljati trdokožne monstrume v šibke točke in bolj uporabljati možgane kot hitre prste. Za zaobvladanje moraš sodelovati v deset tisoč in več bojih. Brez heca. To poskrbi, da igralci trumoma mečejo čas v serije navidez enakih bitk, ki pa so vsaka doživetje zase. Se sprašuješ, če je vredno za­če­ti? Če rad mojstruješ igralno mehaniko, WoT ponuja mnogo izziva. Če terjaš raznolikost, pa ne.
Prenos z računalnika na konzolo je izveden v redu. Nadzor z joypadom je zadovoljiv, grajam le minikarto, ki kaže premalo. Vsebinsko je igra taka, kot je bila na PCju pred tremi leti: nemški, sovjetski in ameriški tanki, medtem ko je na računalniku držav že sedem. Največja hiba ostaja primitiven matchmaker, ki je hiter, a rad ureja nepoštene boje, medtem ko so za xboxovo verzijo izbrali sedem slabših kart iz repertoarja sedem­intridesetih, kolikor jih premore PC. No, priš­le­ki se bodo na njih z užitkom razbijali, medtem ko ta edicija itak ni za veterane. Računi z xboxa in PCja namreč niso povezani in igralci se ne bodo znašli skupaj.
WoTX360 je v končni fazi za tiste, ki tankcev ne nameravajo zakurblati na PCju. Priporočam pa jih nič manj, kot sem jih nekoč, saj gre za zabaven, globok in dober špil.

Vozila so obdana z oklepom različnih debelin in ena ključnih spretnosti je ciljati tja, kjer najbolj boli. Za to uporabljaš natančnejši snajperski pogled.

World of Tanks: Xbox 360 Edition
Wargaming za xbox one
objavljeno: Joker 248
marec 2014