IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 4 » Rory McIlroy PGA Tour
Rory McIlroy PGA Tour

Od idrijskih nižav do škotskih vi­šav - Snetijeva zgodba o uspehu!

Letos na naslovnici EAjeve tradicionalne golfijade ni več dolgoletnega stalneža Tigra Woodsa, ki je zastavico zasadil v nekaj luknjic preveč, temveč ga je nadomestil irski prvak Rory McIlroy. A novi fris, nova generacija konzol in novi pogon, tisti iz Battlefielda 4, ne zadostujejo za brezprizivno priporočilo. Tako kot so Codemasters zašuštrali z mankom vsebine pri novi formuli 1, so si taisto klofuto kupcu privoščili še Electronic Arts.

V redu je, da so prisotni gledalci, ki jih je največ na prvi luknji, pri ključnih ter zadnjih. V navezi s komentarjem ustvarijo dobro vzdušje.

Škoda, saj je tale golfščina po srcu solidna in dobronamerna. Revolucionarnosti ji še resda ne morem pripisati, saj gre za tipski skupek kariere z lastno­ust­var­jenim golfistom, poljubnih tekem, miniiiger in lokalnega ali spletnega večigralstva. Vendar prijetno preseneti že začetek, ko se z Roryjem fimsko podaš na uvodno-trenažni turnir, tolčeš izbrane luknje in na videu gledaš njegove športniško poglobljene izjave. Ob­čutek in vzdušje sta na nivoju, kar se kasneje obdrži.
Grafično je trinajsterica igrišč zala, dasi manjka vremenskih učinkov, kot je dež (no, golf redkokdo igra v nalivu), in prenovljeni komentar je bogat ter trenutkom primeren. Podamo se tako na licencirana prizorišča, kot so St. Andrews, Royal Troon in Sawgrass, kot izmišljena, med katerimi izstopa battlefieldov Paracel Storm. Žal ni kultne Auguste. Igralni sistem je prijazen do začetnikov, saj omogoča arkadnosti, kot je dodajanje vrtljajev žogici v zraku. A če bergle izključiš, postane letošnji Tour še kar solidna simulacija, kjer je treba orenk paziti na tempo udarca (analogna gobica, trije kliki), veter, ki lahko piha tudi v sunkih, in tla Ne kot Golf Club na PCju, a vseeno.

Če nisi navdušenec nad golfom, Roryja bržda ne poznaš. Toda simpatični Irec se ti zna priljubiti tako videih kot v spodobni animirani obliki.

Vendar manjka načinov, kjer bi vse to prišlo do izraza. Kariera z lastnim golfistom sicer je, a bolj tipsko in nevznemirljivo bi si težko izmislili. Pač se udeležuješ turnirjev, kjer pogosto ne igraš vseh lukenj, se krepiš in si lastiš drugačno opremo, ki za spremembo od stanja trga vsaj ni mikrotransakcijska. Manjka zma­goslavnega vzdušja in ceremonij, menedžerstva in podobnega. Takisto ni več zgodovinskega golfa in žensk, do­čim miniigre zastopa neonsko-nočni golf z izmišljo­tins­ki­mi elementi, kot so raketno pospešene žogice. In to je nekako vse.
To je sicer nekoliko omalovaževalna in površna trditev, saj Rory McIlroy PGA Tour nudi dosti solidnega golfarjenja. Ko skušaš na St. Andrewsu pod oteženimi pogoji udejanjiti perfektno rundo, gredo ure mimo, kot bi mignil. A kakor hitro si zaželiš nekaj svežega ali naprednega, se polnocenovni naslov izkaže za nič kaj naslednjegeneracijskega.

Rory McIlroy PGA Tour
Electronic Arts za playstation 4, xbox one
objavljeno: Joker 268
november 2015

64