IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 4 » Dead or Alive 5: Last Round
Dead or Alive 5: Last Round

Sneti pofrzenka blondo in se teleš­č­ka z Azijkama. Vmes pa malo mlati.

Pretepačin je kot peska, vendar ne na konzolah trenutne generacije. Xbox one ima Killer Instinct, wii U Super Smash Bros., playstation 4 pa, hm, spodobni Injustice, mnjeh UFC, griž­ljajč­kasti Divekick in slabi WWE 2K15. Ni Street Fighterja, Tekkena, Soul Caliburja, Virtua Fighterja, King of Fighters, BlazBlueja ... Celo na Guilty Gear Xrd SIGN bo treba v Evropi še čakati. Zato bo pred SF5 in Mortal Kombatom X prav prišel Dead or Alive 5: Last Round, dodelana inačica DoA5 Ultimate s PS3. Saj ne, da gre za najbolj globoko in kompletno fajterščino, vendar je tale zadnja verzija v next-gen kimonu prav simpatična.

Ne pričakuj davljenja nasprotnic z baloni in kazni z vlečenjem za sramne ustnice. Toda Last Round je vseeno poreden špil.

Mačke in cviljenje
V osnovi gre za tipično in neinovativno arkadno mlativščino v trirazsežnih arenah, kjer si skušajo japonarski bojevniki pobrati vso energijo. Ne gre brez skrivnostnega nindže, mišičastega karatejca in zamorskega muaj-tajca, ki babe in desce rajca. Nekoliko manj klasičen je trop vimenastih bab, ki se jim balkoni, kipeči iz premajhnih bikink in oprijetih majčk, potresavajo v ritmih j-popa, tradicionalnega šovinizma ter osaške mizogonije. A če tole farbovito poniglavost jemlješ resno, si nedvomno prenapet in bi ti prav pri­šel teden oddiha na tropskem otoku. Tistem, ki v družbi s cirkuško areno, ledeno ploščo na severnem polu, gradom in elektrarno tvori pisan nabor okolic.
Te dajejo jasno vedeti, da DoA5 uživa predvsem v navijanju vsega do enajst. Ženske nimajo prsi, ampak JOŠKE. Moški nimajo mišic, ampak MUSKELNE. Na prizoriščih nasprotnika ne pošlješ le v ograjo, da iz nje kresničkasto zaprši roj isker, ali v steno. Ne, zabiješ ga skoznju, da pade sto petdeset metrov globoko v decimeter vode ali iz osmega štuka prileti na trd beton. In vsak podeljeni udarec boli, nekateri kot bič, drugi kakor kladivo. Ne vem, kaj se je zgodilo pri prehodu s PS3, toda žvajzi so zdaj bolj nemilostni in odločni. Rokoborsko navdahnjena Mila te zgrabi in ti povzroči zvine vseh udov (v resnici ne, saj tradicionalna igra ne simulira poškodb), bruslijevski Jann pa te z mojstrovo kungfu pozo odfedra deset metrov daleč, da si ob drevesu zdrobiš hrbet (glej prejšnji oklepaj). Waaat-chaaaaa!

Ko nasprotnika zabiješ v ozadje, s čimer mu dodatno pobereš energijo, se kamera postavi takole dramatično. Pa v rit se zazre.

Dobrodošel, Akira!
Nebrzdana, surova energičnost je največja odlika nanovo uravnoteženega ter spoliranega špila, ki na PS4 in xboxu one teče na prenovljenem grafičnem pogonu. Zunanjost ni baš na ravni The Orderja: 1886, ampak ko divje suvaš ter lomiš v objemu 1080p, 60 fps in pustnih barv, to niti ne moti. Važno je, da dogaja, in tu Last Round z dinamično kamero, ki rada približa pogled drobilnim trenutkom, nedvomno učinkovit.
Kul je zlasti za tiste, ki niso podkovani ne v tem špilu, ne v borilni zvrsti na splošno. Za tvorjenje številnih bolečih kombinacij je treba zgolj drkati gumba za roko in nogo, nakar je tu le še knof za blokado. Ta ima ob hkratnem vnosu smeri dol, nazaj ali gor še eno funkcijo, in sicer zna s tem vsak lik prestreči udarec in ga kaznovati. S tem je moč krepko zatreti tiste, ki stalno uporabljajo ene in iste poteze, zato so prisiljeni v izmenjavanje višin (mixupe). Ob tem adrenalin brizga, izmenjavajo se šibki in močni udarci, prijemi in prestrezanja, jozeljni mahedrajo, poraženci pa letijo s prizorišč, v dele okolja in v podplate ter pesti obvladačev.
Ti imajo v Last Roundu sicer manj priložnosti za študiranje naprednih potez, saj globina zaostaja za velikim zgledom, Virtua Fighterjem. Toda DoA, ki uporab­lja sličen sistem sunkovitih potez, je vseeno kompetenten fajter, vsi pa nimajo časa, da bi enemu samemu liku posvetili tedne, če ne mesece študija, kar je za VF tipično. Poleg tega je v Last Roundu prisotna falanga VFjevih borcev, od Akire prek Pai do Sarah, ki jih je veselje nadzorovati.

Seveda so takisto prisotni desci, vse skupaj pa boš koncem marca lahko preizkusil na PCju. Upam, da v polni obliki, saj se širijo čudne govorice.

Časi filma so za nami
Res je, da zaradi manka ta hude globine špil ne zdrži toliko neprekinjenega nažiganja kot trirazsežni rivali Virtua Fighter, Tekken in Soul Calibur. Med načini udejstvovanja pa bi lahko bilo več svežine. Zgodbeni modus je poln štorijalnih kozlarij in sicer lepe animacije posedanja glupih joškač na plaži kmalu presedejo. Izven tega je tu le nekaj podmnožic udejstvovanja proti umetni pameti, ki ni napredovala še od časov dreamcasta. V enem trenutku te bo lunatično prefukala ter v naslednjem zapored kasirala pet enakih kombinacij. In če že imaš DoA5 Ultimate za PS3 ali xbox 360, dobiš le dva novinca, najstnico Honoko in od mrtvih vstalega kibernetskega nindžo Raidoua, ki je bil šef v prvencu. Tudi spletno udejstvovanje je omejeno na tipske obračune brez naprednih čakalnic ali variant 'zmagovalec ostane'. 
Je pa res, da so normalni rangirani boji za pretepačine privzet nalinijski modus in da je pomembna kakovost povezovanja, ki je v Last Round za tako hitro igro na nivoju. Da je moč priciniti tag team, v katerem izmenjaje nadzoruješ dva borca. Ter da je celokupen paket vreden polne cene, za neprepričane pa je v digitalni štacuni preizkusna verzija Core Fighters. Ta omogoči neomejeno samotarsko in internetno ig­ranje s par liki, ostale pa lahko v slogu Killer Instincta dokupuješ. Skupaj jih je štiriintrideset, kar je spošt­lji­va cifra. Če ti pretepačine dogajajo, si le snemi Core Fighterje in preveri, zakaj se bradavičke tako napnejo, ko ušesa zaslišijo ime Dead or Alive!

Vem, da imaš rad suši, zato povohaj mojo surovo ribo …

Dead or Alive 5: Last Round
Tecmo Koei za playstation 4, xbox one
objavljeno: Joker 260
marec 2015

75

 
 
sorodni članki