IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 4 » EA Sports UFC
EA Sports UFC

Sneti pelje na sprehod trop pre­švi­­­­c­anih veprov. Aroma mu solzi oči.

Iskanje kompletnega bojevnika ni nič novega. Že v antični Grčiji so se dedci na olimpijskih igrah udejstvovali v pankraciju, spopadu, v katerem je bilo dovoljeno tako udarjati kot grabiti. Ta kombinacija je bistvena za 'ultimativnega borca', sveti gral tistih, ki sporov ne znajo reševati na miren način, a jim je orožje mrzko. S križanjem obojega se ubadajo 'mešane borilne veščine', mixed martial arts ali MMA. Zgolj pesti in brce, kar gojita boks in karate, po njihovem ne zadostujejo. Le rokoborba, judo in sorodnice pa tudi ne. Treba je biti čimboljši na obeh področjih, kajti le tako imaš kar največ možnosti za zmago.

Izvajanje močnih udarcev, kot so brce iz premeta in mogočni aperkati, terja bore malo stamine, zato jih je žal moč precej nekaznovano spemati.

Bodisi v pravem fajtu, bodisi v simulaciji, za katero skrbi spektakel Ultimate Fighting Champion­ship, podmnožica širnega MMA-sveta. Ta televizijski dogodek, o katerem smo v Jokerju 191 objavili vedež, deluje že dvajset let in je največji svoje baže. Spet in spet v osmerokotno kletko, octagon, pošilja borca, da se spopadeta v okviru ohlapnih pravil. Ni recimo dovoljeno brcati v mednožje, zvijati nipelnov, izdirati oči in gristi, kar diskvalificira Mika Tysona ter Luisa Suareza. Vseeno gre v UFCju za razliko od cirkuš­ke­ga ameriškega wrestlinga pretežno zares in krvavitve, izbiti zobje ter onesveščenci niso nič nenavadnega.
Zato je po svoje hecno, da Ultimate Fighting Championship tako radi predelujejo v videoigre, to sanjavo obliko zabave. A denar ne smrdi in če kaj, je UFCjev šef Dana White spreten poslovnež. Doslej smo videli že tri THQjeve pretepačine iz serije Undisputed in zdaj še najnovejšo EAjevo. V njej ti krošeji ne bodo zares skazili geekovskega lica, ti pa trpi ponos, saj je dosti možnosti, da boš fino tepen, preden se boš privadil zapletenemu nadzoru.

Sipa, ki žvajze sipa
Osnova sicer ne predstavlja težav še takemu šeprtljavcu. Z lastnoustvarjenim borcem ali licenciranim izkušencem se gladko premikaš v trirazsežnem pros­toru in deliš osnovne zaušnice ter brce. Prednji gumbi na kontrolniku ustrezajo rokam in nogam, dočim zadnji v navezi s smermi in desno gobico spreminjajo namen. A kakor hitro hočeš izvesti kaj bolj naprednega ali močnejšega, moraš postati znalska hobotnica. Hujši brci denimo botruje L2, R1, smer in krožec, medtem ko R2 v navezi s trikotnikom, krožcem ali desno gobico dol izvaja aktivni blok. Saj ne, da so bili Undisputedi enostavni, toda ob EA Sports UFC so dostikrat videti prav vrtčevski.
Kompleksnost in občasna nelogičnost nadzorne sheme je tolikšna, da mi je en pregled interaktivnega tutoriala z osemnajstimi (!) poglavji koristil toliko kot mali hansaplast računalniškemu novinarju, ki je šel izzivat Uweja Bolla. Večkrat sem ga moral dati skozi, prečesati splet (priročnika ni niti na disku, spletni je neuporaben) in se prekaliti v ducatih borb, da sem igro kolikor-toliko zaobvladal.

Kljub uvodu v Enter the Dragon Bruce ni bil znan po rokoborskih veščinah. Temu navzlic zlahka parira St-Pierru, kar je posledica igralnega sistema.

Stoječki in ležečki
Da te UFC ne ujčka, je vidno še na drugih področjih. Že par močnejših udarcev v glavo, trup ali nogo zadostuje, da prizadeti del telesa na shemi v kotu ekrana pordeči. Tedaj je zadosti, da tja prileti le še kak drezljaj in je borec v resnih težavah. Začelo se mu bo vrteti, opotekal se bo ali šepal. Drugače rečeno, ranljiv bo, kar bo nasprotnik izkoristil in udejanjil nesveto poznavanje starodavne veščine prefukodžicuja, da bo onemu izvedel plesanko na leđima in zmagal. Ali pa ne, saj se zna zgoditi, da bo ostal brez sape, ki je važen element tako pri napadanju kot blokiranju. Če si zaradi preveč odločnega gibanja oziroma donkihotovskega opletanja z udoti zadihan, boš kakor v sorodni boksarski seriji Fight Night šibkejši. In če si med obrambo na kraju z močmi, bo udarec predrl tvoj blok in te položil kot cipo za pet evrov.
Kakšne so tedaj tvoje opcije? Glede udarjanja bolj švoh. Pametno je iti v klinč, se pravi oprijeti tekmeca in si skušati na njegovih širokih plečih vsaj malo odpočiti. Seveda s tem tvegaš, da te zgrabi po muaj-tajsko in ti s koleni naluknja pleksus. Zato je morebiti varneje iti v tretji MMAjski element, borbo na tleh. Če je EA Sports UFC na nogah zapletenejši od Undisputeda, je moč na podu zaznati večjo enostavnost. Finta je v drezanju gobice, kar vodi k premeš­ča­nju, če nadzoruješ situacijo, oziroma premeščanju in kontram, če se odzivaš. Je pa znova pomembna zadihanost. Tisi, ki je boljše sape, bo laže prišel v dominanten položaj in nasprotnika zavozlal v ta tenko kravato.

Videti je kot plesni korak iz mazurke, a je moč s tepežem kolen nasprotnika prisiliti v šantanje. Na daljši rok bo ud ozdravel.

EA Sports UFC
Electronic Arts za playstation 4, xbox one
objavljeno: Joker 252
julij 2014

65
okvirčki:

Bruce Lee!


 
 
sorodni članki