IGROVJE
stranka » igrovje » playstation 4 » Resogun
Resogun

"Vesoljec je poknil!" se dere Sne­­tijev pamž. "Da, mali. Za to je bil ustvarjen."

Ionično je, da najboljša izvirna igra za mogočni PS4 pripada starodavni zvrsti od strani gledanih vesoljskih streljank. A če ne terjaš še nevidene next-gen izkuš­nje in nad šuterji ne vihaš nosu, boš radosten, da so Housemarque opravili izvrstno delo.

Kot včasih, ampak ne
Finci so si za osnovo spet vzeli starosto, le da so namesto Asteroids, ki je rabil kot podlaga njihovi izvrstnici Super Stardust, izbrali Defender. To je eden najbolj spoštovanih in vplivnih shoot'em upov, ki je pred, uff, triintridesetimi leti na avtomatih pomenil toliko kot Call of Duty danes v dnevni sobi. je večna klasika, ki jo Resogun spoštljivo, temeljito posodobi.
Kakor v vizionarskem delu Eugena Jar­visa nadzorujemo plovilce, ki strelja po sovraž­ni­kih in rešuje ljudi. Ne gibljemo se nenehno v eno smer, temveč lahko kadarkoli poletimo na levo ali desno, gor in dol. Temu primerno je igralno polje zaokroženo v obroč.
Nismo pa več na tujem planetu kot v Defenderju, marveč na kibernetski Zemlji, ki jo napadejo matrixovski nestvori, Sentineli. Preganjamo se po petih razrušenih mestih z električnimi nevihtami na nebu, temačnimi mostovi in infestiranimi jezerci. Čeprav se ozadja videzno nekoliko premalo razlikujejo - svetovi v Super Stardustu so bili bolj samonikli -, so stilis­tično na visokem nivoju. Malo so digitalna, malo analogna, malo vznemirljiva in malo strašljiva.
Tudi tehnološko navdušijo. Sprva se ti zdi, da bi za tole zadostoval stari PS3. Toda ko se začno usipati kalejdoskopi efektov, med katerimi prednjačijo viharji delcev, spremeniš mnenje. Bolj kot opazuješ, bolj vidiš na stotine podrobnosti, ki tvorijo impresivno zunanjost. Ne dojameš je na prvo žogo, temveč zlagoma.

Istočasno pisan in barvit, staromoden in moderen – tak je Resogun.

Vesoljska gibanica
Isto velja za igranje, kajti počasi in gvišno začne Resgon suvati. Manko vsakršnega tutoriala in navodil izven kontrol te pripravi k preučevanju sistema, ki mu ne manjka večplastne arkadne globine.
Prva plast je gibanje, ki spomni na ples, ko se z gibč­no ladjico astairjevsko ogibaš hitrim tečnobam, v delcu sekunde spreminjaš smer in si streljaje utiraš pot skozi gnečo. Drobci Geometry Wars so v tem početju, ko neonsko bleščavi Sentineli pikirajo na tvojo pozicijo, kjer jih čaka vroča plazemska smrt. Če si seveda spreten, drugače te raznese v navdušujoči plohi koscev. Ker je ranljivo le jedro plovilca in je gneča včasih nepopisna, se Resogun spogleduje s šutersko ekstremno podzvrstjo bullet hell, ki jo Azijci neznansko čis­lajo. Ni pa Resogun tako hardcore kot namenski naslovi tipa DoDonPachi.

Pri ogibanju ti je v veliko pomoč stardustovski turbo pospešek, ki se čez čas izteče in se samodejno napolni, a ga lahko uporabiš toliko, kolikor hočeš. Recimo kanec, da se brez skrbi premestiš za par metrov, ali vsega, da narediš verižen masaker. Vmes si namreč neobčutljiv na plovila in ker boost na kraju odda še eksplozijo, je krasno orodje tako za pobege kot masovne poboje. Enako kot v Super Stardustu je nujen za naskok na vrh internetnih točkovnih lestvic, ki se vodijo za vsak nivo posebej in za kampanjo kot celoto.
Druga Resogunova plast je spretna raba orožij, kamor sodijo hitrostrelni laser, ki ga zlagoma nadgrajuješ, plazemsko cvretje vsega na ekranu in bombe, ki očistijo obroč. Te kmalu porabiš, tako kot ni na pretek življenj. Vendar imaš priložnost, da eno in drugo dobiš z reševanjem ljudi, kar je tretja plast. Zeleni človečki so ujeti v kletkah, ki jih odklepaš z uničevanjem značilno svetlečih se sovražnikov. Osvobojence pobereš in dostaviš v teleport, za kar dobiš nagrado. A pri tem reševanju mimogrede umrejo oziroma jih prej odnesejo Sentineli, tako da si ob bonus. Finta je v tem, da se lahko kletka odklene na drugem koncu obroča, nakar boostaš kot nor, streljaš in se ogibaš, da bi dobil človečka, preden ga vesoljci analno zlorabijo. Če ga imaš pod trebuhom, pa ga lahko v teleport komično vržeš z razdalje ali kar med pospeševanjem.

K privlačnosti prispeva tudi sodelovalni modus za dva na enem PS4 ali po internetu.

Resogun Plus
Igra ni posebej originalna in ponekod bi jo lahko izboljšali. Kako okolje več ne bi škodilo in sodelovalni modus za dva na enem PS4 ali po internetu ni osmiš­ljen, saj manjkajo skupne poteze ter povečanje količine capinov.
A po drugi strani naletiš na premiš­ljene težavnostne stopnje, ki krivuljo od vsakdanjosti dvignejo do konkretne zafrknjenosti ... pet odličnih šefov, med drugim morfajoči se leteči krožnik in vokslastega kačona ... tri tvoje ladje, ki se razlikujejo po gibkosti in načinu streljanja ... ter zvrhan koš raznolikih vrst sovražnikov, ki presenečajo s prefriganimi vzorci obnašanja. Najbolj prijetno pa presenetita globina in dodelanost, ki postaneta očitni čez čas, ko se privadiš sistemu in začneš čislati številne detajle odličnega dizajna. Manko tutoriala dejansko pripomore k temu. Zato je Resogun vreden 15 evrov kot digitalni nakup v Playstation Storu. Še lep­še pa je, da ga dobiš brezplačno, če kupiš dostop do servisa PS Plus. Lepo Sonyjevo darilo.

Lepoto prispeva še edinstveni zvok, kjer slišiš terminatorjevo melodijo in efekte, kot je motnja v signalu mobilnika.

Resogun
Housemarque / Sony za playstation 4
objavljeno: Joker 246
januar 2014

87