IGROVJE
stranka » igrovje » 3DS » Mario & Luigi Superstar Saga + Bowser's Minions
Mario & Luigi Superstar Saga + Bowser's Minions

Kavbojc se vrne v Fižolgrad, a je bil v spominu lepši.

Ko uzreš Nintendovi najprepoznavnejši maskoti, brkata brata Maria in Luigija, kajpak pomisliš na izvrstno skakanje. A niz je konkretno razvejan in odvrtkov je skoraj toliko kot lunic v Ody­sseyju. Že za časa SNESa je Square napravil prvo japonsko igranje vlog z vodovodarjem v glavni vlogi, ta pa se je nadalje ločila na lepenkasti Paper Mario ter bratski Mario & Luigi. Slednji je štartal na GBAju z odlično Superstar Sago (Joker 127, 90), ki je potezno bojevanje in ptičjeperspektivno vandranje po deželici nadgradila s skakalništvom. Vse troje pa začinila z dobršno mero humorja in žura, kot to zna le Nintendo. Zdaj so ga modernizirali za 3DS in velja se vprašati, če se vanj splača podati prvikrat ali ga zavoljo nostalgije preigrati vnovič.

Izlet k sosedom 
Za preprosti zaplet tokrat ni kriv dežurni zlikovec Bowser. Princeski je namreč coprnica ukradla glas, tako da se dvojec odpravi v sosednje Fižolčkovo kraljestvo na reševalno misijo. To pomeni dokaj sve­­ža področja in prebivalstvo, ki je bolj raznoliko od tipskih želvakov in gobic – na slednje denimo naletita v imigrantski vasici! Nasploh je gozdove, plaže, gorovja in mesteca užitek raziskovati. Tudi zato, ker je dosti pogovarjanja z odštekanimi liki. Dialogi so svetla plat, saj so si pisci dali duška z opo­našanjem naglasov, govornimi napakami in izbruhi čudaškosti. Resda z izjemo tipske "bipidi bapidi bupi" kvazi-italijanščine vodovodarskih bratov niso govorjeni in je za razumevanje potrebna nadpovprečna pismenost. A kdor se je zabaval ob nadaljevanki Allo Allo, bo krepaval od smeha.

Vodovodarjeve frpjske odprave združujejo raziskovanje, skakalništvo, čvekanje in potezni boj z lastnimi hakeljci.

Fino je tudi, da je početje razgibano in meša raziskovanje, ploščadenje in reševanje lahkotnih ugank. Zdaj je treba v kleti popraviti vodovod z vrtenjem ventilov in krpanjem lukenj, nato v fabriki poiskati legendarno kokakolo, napravljeno iz hehetajočega sadja, ki mu varilci stoletja pravijo vice. Že naslednji trenutek srfata po morju in s pristajalne steze čistita mesojedke. Takisto je hvalevredno, da se pot mestoma razveji in je naloge moč opravljati v različnem vrstnem redu. Vsepovsod pa so prepreke, koder morata uporabljati posebne skakalniške prijeme. Tako vrtavkasto frčita čez vrzeli, s kladivi razbijata skalovje, z elektriko obujata stroje, rijeta pod zemljo ali se pomanjšata … Včasih se celo razideta in miselne oreške rešujeta vsak po svoje. 
Bojevanje je usidrano v japonskem potezništvu, kjer so sovragi vidni med raziskovanjem. Brata dobita bonus, če jih usekata s kladivom ali jim skočita na betico. Nato se dogajanje preseli na ločen zaslon, koder v tipski šahovski maniri izbirata povelja. A kleč je v pritiskanju gumbov v pravih trenutkih, kar dogajanje razgiba, da ni dolgčas med čakanjem na izvršitev ukazov. Na enak način se izmikata nepridipravom in jih kaznujeta, pri čemer je vsakega treba naštudirati. Špičevce je treba z gorjačo, viruske morata spremeniti v isto barvo, kar je pomežik Dr. Mariu, šefu morata odbijati krogle ...

Kul je dinamičnost spopadov, kjer je ključno učenje vzorcev. Če si spreten, se lahko ogneš slehernemu napadu!

Samozadovoljno nazadovanje
Čemu torej ocena ni višja? Za nekoga, ki je preigral doslejšnje vnose, tale predelava nima nikakršne dodane vrednosti – celo dodatni špil, o katerem si preberi v okvirju, je razočaranje. Še več, niz Mario & Luigi je skozi leta izgubljal tako na kakovosti kot zahtevnosti, tale inačica pa je žal podedovala oboje. Iz novejših delov je vzeta ne prav navdihnjena podoba, ki ne dosega izvirnika, in vse skupaj je zehalno lahko. So pa smešnice in vragolije še vedno všečne in za ležerno nedeljsko sprostitev špil ni napačen. Brž­da je najbolj primeren kot vstopna točka za mlaj­še špilavce, ako le količkaj obvladajo angleščino. 

Mario & Luigi Superstar Saga + Bowser's Minions
Nintendo za 3DS
objavljeno: Joker 291
oktober 2017

70