IGROVJE
stranka » igrovje » 3DS » Steamworld Heist
Steamworld Heist

Vesoljski Kavbojc je najboljši revol­ve­raš v galaksiji. Strelja s polno paro!

Neodvisniški studio Image & Form je za svojo simpatično igrico Tower Defense izdelal vzdušen kavbojsko-steampunkovski univerzum. Nato ga je razširil z bolj zapletenim SteamWorld Digom (J246, 74), ki je združil nelinearno raziskovanje, rudarstvo, akcijo ter mozganje. Nizu zdaj sledi Heist, njihov najbolj ambiciozen izdelek. Odpra­va parne robotke pošlje v vesolje, koder se bodo šli piratstvo. Stvaritelji so nedvomno fani televizijske serije Firefly, saj je vzdušje slično. Špilanje pa je kljub pogledu od strani, ki spomni na poskakovalno ar­kado, še najbolj podobno X-Comu. Potezno streljanje z več liki hitro zasvoji in izvrstno sede na ročno drkalico.

Videti je kot običajna 2D-skakalščina, a ni. V pogledu od strani po vesoljskih ladjah potezno vodiš majhen tim. Strelski obračuni vlečejo, zlasti zato, ker so sovragi raznoliki, merjenje pa ročno. Tudi okolje igra veliko vlogo, tako da je taktiziranje nujno.

Zemlja v prafaktorjih
Kakšna usoda je doletela kopača Rustyja iz Diga, ne vemo. Zemlja se je raztreščila na milijon košč­kov, tako da zdaj z ostalimi preživelimi bržda tava po vesolju ter išče vodo, ključno za poganjanje svojega parnega srca. Bojda bomo o njem in vzrokih za kataklizmo več slišali v prihodnje. Heist pa se osredotoči na gusarsko kapitanko, ki se s skupinico pomagačev trudi preživeti. Le stežka se prebijajo, saj je vesolje polno zlohotnežev, medtem ko dodatno zavdaja tiranska organizacija.
Vzdušje je tapravo in okolje domišljeno. Ne manjka niti humorja, za kar poskrbi vztrajno rastoča pisana druščina. Pilot je denimo kar privijačen v stolček, pirat za nesrečo krivi kite, ruskega gorostasa pa so izgnali iz cirkusa, kjer je želel postati baletka. Pisanih likov se tare v barih in postojankah, v katerih po­sadka med ob­računi klepeče in nakupuje. Takš­na je beznica Lola's, koder poslušaš bend Parne žirafe. Ali pivnica Die Tankstelle, kjer točijo najbolj viskozno motorno olje. Toda ni vse radost, saj se je pojavila nekromantska robocoprnica, ki iz odpadnih kosov gradi armijo. Šušlja pa se tudi o starodavni rasi, ki se prebuja iz dolgega spanca ...

Botki, združite se!
Srž igranja ne zaostaja za dodelanim okoljem. Heist temelji na približno petnajstminutnih, naključno generiranih misijicah, skozi katere banda štorijo premočrtno potiska naprej. Peščica soldatov se potez­no premika po sovražnih ladjah v neobičajnem pog­le­du od strani, pleza po lestvah, odpira lopute in duri ter ugonablja takš­ne in drugačne robospake različnih velikosti. Ključna sta pametno postavljanje v prostoru in iskanje zaklona. Kot je navada v tovrst­nih tims­kih poteznicah, je vedno treba premisliti, če se bo vojak dlje sprehodil in s tem žrtvoval napad ali pa bo naredil le par korakov in streljal. 
Toda brž vstopi dodatek, ki bojevanje napravi samosvoje. Merjenje je namreč ročno, dočim se vojaki in orožja med seboj krepko razlikujejo. Kapitanka zna navdihovati in zdraviti bližnje, ribasti pribočnik prisega na čelne, jurišnik na kole­su je najučinkovi­tej­ši, ko navali od zadaj … Šibrovka se razprši, granate letijo v loku, ostrostrelke imajo laserski merilnik. Uporabljati jih je v užitek, saj se vsi izstrelki odbijajo od sten. To bot­ruje spektakularnim obra­ču­nom, kjer merjenje spomni na biljard. Se neoboro­že­ni skriva za ščitom? Če se bo patron odbil od stropa, mu bo priletel naravnost v betico. 
Dolgčas ni nikoli, saj te redno presenečajo nove sorte neprijateljev. Nekateri se znajo ščititi oziroma jih ob pokončanju raznese, drugi obstreljujejo od daleč in kličejo okrepitve. Šefi so zajetni in terjajo različne pristope, zlasti na zaguljenih viš­jih težav­nos­tih. Nadalje boje razgiba vpliv okolja, saj je kritje moč uničiti, iz pip kaplja vnetljiva tekočina ali se šicaš na območju, kjer je polno eksplozivnih sodov. Alarmi sprožajo dodatne obrambne mehanizme ... 

S polno paro naprej
Na prvi pogled je Heist enostavna poteznica, vendar skriva dovolj frišnih prijemov in globine, da boš po petnajstih uricah z veseljem pognal new game +. Edina večja zamera leti na nerodne menije in urejanje opreme, pri čemer gre najbolj v nos omejen inventar. A s privlačnim svetom, urno dojemljivim in zasvojljivim streljaštvom, lahkotnim frpjskim vi­ša­njem nivojev ter na vsakem koraku prilagodljivo te­žavnostjo bo gotovo v užitek tako veteranom kot za­četnikom. Pa še cena v Nintendovi e-štacuni  zna­ša ugodnih 15 evrov. Mimogrede, če si ne lastiš 3DSa, vedi, da ta posladek pride na vse sisteme.  
Lepo je videti, da se Image & Form z vsakim izdelkom povzpnejo stopničko više in se pogumno lotevajo različnih žanrov. Nadejam se, da se v prihodnje obeta dirkačina s parnimi lokomotivami! 

Steamworld Heist
Image & Form za 3DS
objavljeno: Joker 270
januar 2016

84

sorodni članki