IGROVJE
stranka » igrovje » 3DS » Animal Crossing: New Leaf
Animal Crossing: New Leaf

Navi duha rože in sanjari o dre­vesih, na katerih rastejo cekini.

Za devetimi gorami in de­vetimi vodami je vasica, menda ji zaradi prijaznih domačinov pravijo Živalski log. Drevje se šibi od sočnih sadov, morje šumi doli ob klifih, naokrog letajo metulji. Na prelomu tisočletja je mimo zaneslo dvonogega lastnika gamecuba. Namesto da bi s puško sejal smrt in razdejanje, se je mirno vselil v kočo. Spletel je stike s sosedi, sadjaril in ribaril, izkopaval fosile in rudnine. Čas mu je tekel po sonč­ni uri, zato se je vsak dan vračal po opravkih, hiška pa je rasla in se polnila z najrazličnejšim pohištvom.
Ko je užil vse, kar se je dalo, je odšel in lepo izkušnjo zaklenil v srce. A vas ga ni pozabila. Razvila se je in okrepila, da bi ga leta 2006 privabila na prenosno konzolico DS. Zaradi spletnega bratenja z drugimi mesti je bilo bivanje tu še lepše. In še sedem let je minilo, da je čudovita naselbina na 3DSu znova odprla vrata sladkostim navideznega življenja.

Ljubimkanja in družine ni. A se je s soljudmi vseeno fino valjati po postelji. Znak, da gre za sanje, je pižama. Pozorni upravitelji mislijo na to in obiskovalcem pripravijo oblačila.

Topli kraji
Prišleka sprejmejo z vsemi častmi in ga takoj povzdignejo na mesto župana. Čeprav spet zasede sk­rom­no kajžo in njegova vloga ni zares strateška, ima vseeno vpliv na krajevni utrip. Z odloki lahko spreminja delovni čas trgovin, privije cene ali aktivira ljudstvo, da neguje gredice in cvetje. Predvsem pa bogati okoliš z mostovi, vodometi, klopmi, šotoriščem in ostalimi javnimi dobrinami. 
Ker prebivalci ne poznajo davkov, mora žu­pan večino poplačati z lastnimi sredstvi. Da prodaja pridelkov in ulova ne bi bila prehuda tlaka, se je vas odprla svetu na več novih načinov. Navezala je stalno plovno linijo do otoka, polnega tropske prirode, ki doma nanese goldinar in pol. Župan tu z užitkom zakoplje palce v topli pesek in je zadovoljen, da more na otoku ob pomoči wifija srečevati naključne popotnike z vsega sveta. Ti prihajajo in odhajajo kot v zmenkarijah na slepo. Z dru­žab­nej­šimi se je mogoče lotiti katere od malih iger, ki ponudijo turnirsko ribičijo, lovljenje žužkov in ostale vsakdanje spretnosti. Ker niso prav razburljive, posebne zagretosti pri obiskovalcih ni. Zato so življenja nekako vzporedna, a kljub temu se najde kdo, ki je pri­prav­ljen izmenjati prijateljske kode in priti na pravi obisk. 

Če vaščani že ne prispevajo, pridejo vsaj na otvoritev kon­ča­nih projektov. Vize za otok nimajo, zato pa lahko gredo tja človeški obiskovalci v mestu. V čolniču je prostora za štiri.

Lunine mene
Vsakega neznanca sicer ni vabiti v goste, saj se lahko izkaže za kradljivo srako ali slona, ki vse potaca. Župan je zato vesel novega, varnega načina za spletno špeganje na tuje. Kak teden po vselitvi je nakupovalna ulica bogatejša za spalni studio, kjer obratuje vzporedni sistem sanjskih kod. Le uleči se je treba na posteljo, vpisati cifro želenega mesta in se v duhu prežarčiti tja. Sanjači lahko prosto uganjajo skoraj vse, kar jim srce poželi, vključno z vizitami hiš tamkajšnjih veljakov. Ker gre le za sen, ni mogoče ničesar vzeti s sabo, prav tako se učinki v pravem mestu ne poznajo. V sanjskih bukvah so posebej dobro zapisani kraji z daljne Japonske, ki znajo biti živi muzeji, urbanistične umetnine in celo srhljivke. Je pa pri tem interakcija zelo enosmerna, zato se svetova sanj in resničnosti premalo prepletata. Dobro bi del premišljen način za po­ši­ljanje sanjskih sporočil, vsaj prek oglasne deske. 

Sanje so navdihujoče, a še lepše je med budnostjo. Po počasnem prevzemu poslov se kmalu dogaja dovolj, da zaselek zadiha s polnimi pljuči. Oglasijo se popotni mešetarji in vedeževalka, odpirajo se nove trgovinice ter krčme. Dotok novosti je vezan na čas ali napredek, marsikaj pa je tudi naključno. Pridobitve razširijo odtenke vaškega življenja in barvajo vzdušje. 
Tu imajo posebno vlogo živalski vaš­ča­ni. Dušice so sicer umetne, a zna­čajsko raznolike in se priljubijo, kot bi mignil. Poleg tega, da vasici dajejo smisel, je njihova nepredvidljivost eden od razlogov, da župan z njimi res zaživi. Vabijo ga na obisk in k igranju skrivalnic, ga prosijo za usluge in z njim izmenjavajo predmete, ki jih naokrog kroži na stotine. Tako se je že zgodila menjava rubina za prepotrebno straniščno školjko, nekdo pa mu je tudi prodal svojo prepoteno srajco. Pri tem gre okrcati le staromodno rokovanje in ogledovanje pridobitev, sploh ob tako ozkih žepih. 

Pri otoških srečanjih hiter vtis napravi izkaznica z datumom vselitve, nagradnimi značkami in sanjsko kodo. Čvek je zaradi tipkljanja jedrnat, dopolnijo ga odklenljive čustvene grimase.

Ležanje na plaži
Županovi dnevi se prevesijo v tedne in ti v me­sece, pa vse skrivnosti še niso izčrpane. Ko se vrača med ljube kočice in drevje, subtilne novosti lepo dopolnijo tisto znano občutje, po katerih je vas znana že od vsega začetka. Pastoralna idila ne streže želji po strukturiranih stopnjah in jadrnem napredku. Lahko bi se sicer podal v divje pridobitništvo in gineval kot v rudniku soli. A na ta način bi zgrešil bistvo. Od življenja ni pričakovati, da se bo povsem pokoravalo načrtom. Zato se mu je bolje prepustiti in brez togih obvez uživati v vsakem dnevu posebej. Včasih je za srečo dovolj, da se v vejah zasvetlika popoln sad, da se po utrganem oblaku pokaže mavrica ali da zagodejo prvi poletni škr­ža­ti. In hkrati je ta mili dol najbrž edini kraj na svetu, kjer črna plavut v plitvini ni razlog za preplah, temveč za veselje. Kajti to Animal Crossing je. Doza veselja v žepu in nenavadno živ, zasvojljiv, že skoraj transcendenčen oddih od resničnosti. 

 

Animal Crossing: New Leaf
Nintendo za 3DS
objavljeno: Joker 240
julij 2013

89