IGROVJE
stranka » igrovje » 3DS » Donkey Kong Country Returns 3D
Donkey Kong Country Returns 3D

Sneti

Ena najstarejših Nintendovih ikon je rogovilasti gorilež Donkey Kong, ki je že nastopil v par vrhunskih platformskih igrah. Nazadnje pred dvema letoma in pol v Donkey Kong Country Returns na wiiju (Joker 209, 88), ki je sedaj našla pot v roke.
Če se ne obešam na žanrsko klasičnost, osnovno igro stežka bolj pohvalim. Kot Donkey, ki ima na ramenih nečaka Diddyja, na devetdelnem tropskem otoku tečemo z leve proti desni, nabiramo banane in se trudimo ne zvaliti z debelo ritjo v prepade. S taisto skačemo vudujskim tečnobam po beticah, mečemo sode, pobiramo skrite kose sestavljank, jezdimo nosoroga, se furamo z rudniškim vozičkom … Nivojev ne izbiramo zmerom linearno in nanje lahko jemljemo za nabrani denar kupljene bonuse, kot je papiga, ki nas opozarja na tajne.

Spočetka je močna svetla karibska tematika, poz­ne­­­je pa se marsikateri nivo stemni. Na plan pridejo no­vi sovražniki, ki nadomestijo blentave gusarje.

Morda si misliš, da gre za rimejk rimejka, se pravi izvirnega DKC za SNES iz sredine devetdesetih. A je povezav presenetljivo malo. Žal so na ta rovaš izostale stopnje s plavanjem in svobodno menjavanje med Donkeyjem in Diddyjem. So pa zato dodani drugi prijemi, od odličnih šefov z lepo načrtovanimi vzorci (bravo, Retro Studios!) prek izletov v ozadje do skrivanja pred valovi, ki krušijo invaderske zaščite, gašenja ognjenih totemov in fizike, ki naredi skoke nepredvidljive.
DKCR za wii slovi kot ena težjih platformijad, kar inačica za 3DS omili s tem, da ti da na izbiro novo, nižjo težavnost s srčkom moči več in cenejšo robo v štacuni. Izziva je še zmerom dosti, le da bo za večino obvladljivejši. Mazohisti lahko še vedno izberejo prvotno in gredo po koncu, ki je pri ne pretirano natančnem iskanju skrivnosti odmaknjen dobrih petnajst ur, v 'mirror mode'. Tu so svetovi prezrcaljeni, nimaš Diddyja in si obsojen na srček energije manj. Plusa sta nadalje dober stereoskopski vtis in preciznejši nadzor, ki je sceloma gumbarski in ne zahteva migljanja s kontrolerjem kot na wiiju. Dodali so nov svet med oblaki, ki je kakovosten, a se žal ne zaključi z županom in se je treba do njega prebiti tako, da odkleneš vse dodatne stopnje ?-K, to pa storiš le tako, da pobereš vse skrite črke K-O-N-G na slehernem prejšnjem nivoju. Trd oreh? Oja. Dobra novica je, da so obdržali večigralstvo za dva, kjer je eden Donkey in drugi zdaj od njega ločeni Diddy.

Dodatni, oblačni svet, lasten tejle novi inačici za 3DS, je fajn. Ni pa neka ultimativna nagrada za tiste spretneže, ki so ga odklenili z mnogo truda.

Tako kot v Rayman Origins platformanje razgiba letenje z nabrito raketo. Frči sama, ti pa ji z dodajanjem plina zapoveduješ, koliko naj se dvigne.

Je pa res, da za ta hec potrebuješ dva 3DSa in dva modula, saj ni download playa, grr. Takisto naslov grafično ni več tako pisan kot na wiiju in se občasno malce zatika, kar zna zmotiti kak skok. Dočim je manjši zaslon pri nekaterih glavarskih obračunih ovira, saj se kamera potegne nazaj tako kot na wiiju in je Kong celo na XLu le skupek pikslov.
Vendarle je bilanca dobrega in slabega močno na strani prvega. Lastnikom wiijeve verzije, ki niso njeni nori ljubitelji, 3DSove niti ni treba kupovati, saj novosti niso blazne. Če si pak še brez tega špila in imaš rad zahtevnejše ploščade, ti ga priporočam z opičjim navdušenjem na frisu. 

Nemalokrat o arkadnih puzlah odloča fizika, medtem ko Donkeyja in Diddyja objekti iz sprednje ravni odfedrajo na zadnjo, kjer so skrivnosti.

Donkey Kong Country Returns 3D
Nintendo l 3DS za 3DS
objavljeno: Joker 240
julij 2013

88