IGROVJE
stranka » igrovje » 3DS » SteamWorld Dig
SteamWorld Dig

Kavbojc

Po branjenju mesteca s stolpiči v SteamWorld Tower Defense na DSu so neodvisniki Image & Form dognali, da bi bilo pustinjo fino obdelati še globinsko. V Digu si zato jekleni kavbot Rusty nadene klobuk, pograbi kramp in si ploš­ča­darsko izkoplje lasten grob. Še prej pa se potrudi ugotoviti, čemu zaselek nadlegujejo zombiji in kam je izginil njegov oče.

V osnovi se SteamWorld igra podobno Metroidu. Nadgrajuješ orodje in raziskuješ velik podzemni svet. Hakeljc je v dejstvu, da večino rovov skoplješ sam.

Stranskih kvestov in kompliciranja ni. Rusty ve, da ga odgovori čakajo pod površjem, zato je glavni cilj prebijanje vse globlje. Kot je v podobnih od strani zrtih ploščadnih igrah navada, pridobiva sposobnosti, orož­ja in orodja. Cepinu doda sveder, ki vrta skozi skale, poveča si malho in okrepi leščerbo, kar mu omogoči daljše odprave. Običajnemu skoku in plezanju z odbijanjem od sten se pridruži podvojeni hop. Predvsem pa vohlja za rudo, s katero v vasi nadgrajuje arzenal.
Tako koplje po mili volji, a sploh spočetka pazi, da ne obtiči. Naleti na ogromno različnih vrst prsti, kamnov in dragocenosti, skrivnosti in raznovrstne pasti, pa tudi kako spako kresne po buči. Te segajo od počasnih gosenic do špice bljuvajočih pasavcev, zombijev s palicami dinamita ter opitežev s flašami šnopsa. Ker je Rusty šibkega zdravja in v neposrednem spopadu neroden, se jih najlaže odkriža s spodkopavanjem. Ali dinamitom, ki ga za drobiž nabavi v štacuni.

Naletiš tudi na cel kup soban, kjer rešuješ skakalno-rudarske zagonetke ali pa se sklofaš. Boj sicer ni nevemkaj, pa tudi kak šef več bi se prilegel.

Na svoji avanturi je Rusty v globini kakor oni čudak v Spelunkyju odkril različna področja, pri čemer si je pomagal s prežarčevalniki. Bolj ko je kopal, bolj se je zabaval, zlasti ko se je bližal zaključku osemurnega ritja po podzemlju. Takrat so bili zlobneži najbolj raznoliki in pasti domiselne. Ko bi le ne bil glavar globočin en sam in tudi od zgodbe si je obetal več. A znabiti Rusty še ni izkopal zadnje jame. Morda bo do naslednjega podviga zaobvladal karate. Kljub temu ga je knapstvo pritegnilo, pa še z ugodnim desetakom v eShopu ali osmakom na Steamu je prišel skozi.

SteamWorld Dig
Image & Form za 3DS
objavljeno: Joker 246
januar 2014

74

 
sorodni članki