IGROVJE
stranka » igrovje » wii u » New Super Luigi U
New Super Luigi U

Sneti

Ni splošno znano, da ima družina platformskih iger Super Mario črno ovco – Super Mario Bros. 2: The Lost Levels. Gre za dolga leta zgolj japonski del, ki ni enak zahodnemu SMB2 in ga je Nintendo pripravil za tiste, ki se jim je zdela enica za NES prelahka. Še danes med velja, da se lahko ima tisti, ki je zaobvladal Lost Levels, za mojstra zvrsti. Okvirno podoben orden si je moč pripeti, če razturiš razširitev New Super Luigi U, ki je za New Super Mario Bros. U tisto, kar so bile Izgubljene stopnje za prvenec.

S peščenimi nivoju v New Super Mariu U verjetno nisi imel dosti težav. Tu se boš počutil kot lojze.

Dodatek, ki ga kupiš bodisi za 20 evrov v digitalni obliki v Nintendo Shopu, bodisi za 35 na samostojnem ploščku, prinaša tisto, kar so hardcore igralci New Super Maria U najbolj pogrešali. Visok nivo izziva. Saj ne, da je bila osnovna igra lahka kot pasulj, vseeno pa se je nekoliko bolj osredotočala na skakalni užitek in dober tempo. Luigiju dol visi za oboje.
Umeščen je v enak svet z 82 nivoji, ki so na istem mestu kot izvirni, a so vsebinsko bistveno drugačni. Prvič, so opazno krajši in ostrejši, k čemur se poda nova časovna omejitev – ura se zdaj izteče čez sto sekund. Drugič, nimajo vmesnih nadzornih točk, kar pomeni, da se ob smrti znajdeš na samem začetku. In tretjič, na stare spomnijo le po enakih osnovnih gradnikih, naj gre za dvigajoče se stebre, sukajoča se travna kolesa, podzemne traverze ali velika zobata kolesa po gradovih. Ta roba je zdaj nametana dosti zlobneje, pa tudi sovražnikov mrgoli. Hecno le, da šefi niso tako zahojeni, kot bi človek pričakoval.
Ključen element, ki doprinese k zajebanosti, je Luigijeva fizika. Mariov zeleni brat sicer skače više, kar doprinese več življenj zaradi dotikov bunk na zaključnih zastavicah. A hkrati je nemirnejši. Če ga igraš kot Maria, boš hitro izgubil živce. Treba se je privaditi njegovim posebnostim in razumeti, da Luigi brkatega rde­čehlačnika križa s Sonicom! Poanta je namreč v tem, da se stalno in spretno giblješ naprej. Če zgrešiš kak žlehtno postavljen veliki kovanec, je bolje, da tečeš dalje in greš kasneje v nivo znova, kot da se ustavljaš. Zaradi tega je občutek krepko drugače kot v mirnejšem, bolj uglajenem NSMBU.

Capini in ovire so nametani precej gosteje kot v NSMBU, kar ob Luigijevi fiziki pomeni dosti manj manevrskega prostora. To ni igrica za malčke!

Spodaj vidiš zajca Nabbita, nov lik v večig­ralst­vu. Njegova neranljivost se zdi v tako hardcore špilu rahlo čudaška, a nekaj olajšanosti čisto sede.

Nivoji v dodatku so zvečine izdelani premišljeno in temeljito, z Luigijevimi posebnostmi v mislih, in ko po koncu odkleneš staro fiziko, se ti zdi ta kar nekam upokojenska. Tudi življenja so zdaj bistveno dragocenejša, saj nabiranje kovancev ni več tako učinkovito. V večigralstvu, ki je tako kot prej omogočeno štirim za eno konzolo (internetnega ni), pa se posadki pridruži neranljivi Nabbit, primeren za začetnike.
Strošek nakupa je upravičen, če si želiš krepkega izziva. Ali če bi rad naposled glasno rekel tisto, kar smo že dolgo vedeli. Mario je za babe, Luigi za dece!

Inercija Mariovega brata Luigija, ki letos praznuje trideset let, je tako močna, da se bo na vrhu te kolibe le stežka ustavil. Le naprej, po Sonicovo!

New Super Luigi U
Nintendo za wii u
objavljeno: Joker 243
oktober 2013