IGROVJE
stranka » igrovje » PS vita » Escape Plan
Escape Plan

Sneti

Tej miselni arkadi s stilističnega gledišča ni moč očitati ničesar, saj je črnobela grafika poslastica. Ko v pogledu od strani pomagaš ta suhemu in ta debelemu možiclju uiti iz zapora, se počutiš, kot da bi se znašel v starem filmu. Francoskem, kajti harmonikaška glasba s pariških ulic te sili, da pokrit z baretko žvečiš bagetko, srebaš čajček in kadiš fajfico.

Dostikrat zadostuje že najmanjša napaka, da ti lik ubijejo. Tako sem kaznovan, ker sem si drznil zamuditi sekundo. Ob ne ravno perfektnem nadzoru!

Nadzor je preprost, saj čez strička potegneš s prstom tja, kamor bi rad, da gre, in se ga dotakneš, da se us­tavi. Hkrati manipuliraš z okolico, kjer s tapkanjem po zaslonu potiskaš tramove v ozadje in jih z dotikanjem zadnje ploščice zbijaš iz njega, obračaš električ­ne bunke, strašiš ovčad, da steče na stikala v tleh ... Z gobicama pa premikaš kamero. Včasih se lahko rahitični suhljatež napije kofeta, nakar ga s pincetnim prijemom zaslona in ozadne plošče spodbodeš, da ste­če. Debeluh lahko pak sede na tla, s čimer zlomi šibke dele. Mestoma poljubno preklapljaš med nastopajočima in moraš za nadaljevanje sodelovati. Zlasti tam, kjer ti skušajo zavdati butasti stražarji.
Prvi koraki so obetavni, nekateri miselni orehi pa so odlični. Toda Escape Plan vobče ne navduši. Za kaj takega je nadzor preveč nenatančen in zmikljiv, kar botruje ducatom nehotenih smrti in po vsaki je treba od začetka. Sicer so nivoji telefonično kratki in vsakega lahko preskočiš. A ravno zaradi tega uvidiš, kako kmalu se začno prijemi in okolica ponavljati ter kako sprva iskrivi paket podleže monotoniji.

Če se suhi arestant nadiha plina, začne lebdeti in ga lahko pošiljaš sem ter tja. Lahko si misliš, da op­le­tanje okrog električnega sunka ni priporočljivo.

Escape Plan
Fun Bits / Sony za PS vita
objavljeno: Joker 224
marec 2012

62