IGROVJE
stranka » igrovje » PS vita » Severed
Severed

Sneti

Dotok iger za playstation vito usiha. Ekskluzive, kot je Severed, so redke, zato je tolikanj bolj raz­veseljivo, da gre za nov draguljček v vitini kronici, četudi bi lahko bil še bolj zloščen. Ampak poceni konju se ne gleda toliko na zobe.

Če imaš rad dungeon crawlerje, med katere se Severed sceloma umešča, le sezi po tej neodvisnici. Bogve, kdaj bo vita spet dobila kaj tako simpatičnega.

Zgled je jasen – Infinity Blade. Prav tako kot v tej proslavljeni hardcore frpjki za Applove ročnice iz prve osebe s prstom drsaš po ekranu, da z mečem zavdaš sovražnikom. Ko se ne bojuješ, se slično starim ječolaznim frpjkam tipa Dungeon Master vrtiš za devetdeset stopinj in korakaš naprej, kot bi bil pritrjen na tračnice. Pri tem občuduješ stilizirano, flehasto grafiko, ki je barvita in risankasta na zlovešč način, kot bi otroka tlačila mora. Igraš kot mlada, zatravmirana, samotna bojevnica Sasha z groznimi spomini. Na zgodbi ni posebnega poudarka, a je kolikor toliko zanimiva, če se posvetiš zbiranju njenih koscev in namigov. Predvsem pa iz nje mezita otožnost in tragika, ki se še okrepita, ko labirintno vandraš po skrivenčeni okolici, utopljeni v zamolkli rdečini in vzdušni glasbi. Čarobni gozd, kjer te motrijo rdečeučni krokarji, mol­če­če močvirje, vetrovni tempelj, domovanje, ki z vrati in okni oblikuje spačen obraz, mrtvec, ki mu veje poganjajo skozi presušeno betico – vse je kot iz skvarjene pravljice. Nakar pridejo pošastki, od štirinogega opičnjaka s četvero tacami prek beholderskega totema do strupenjaških gobanov, zblaznelega drevja in rahlo tehnoloških čudes.

Ko kaktusovsko čudo seže po tebi, lahko napad odbiješ z dotikom ekrana, čemur more ob zadostni veščini slediti povratni naskok na ranljivo točko. Herbal-asa!

Za vojskovanje Drinboxarji niso kar skopirali Infinity Blada, marveč so ustvarili drugačno štimungo. Namesto z enim mogočnim sovražnikom se kmalu spopadaš z več njimi, ki te radi obkolijo. To pomeni, da moraš ritmično odbijati udarce, napadati in se zasukati proti aktivnemu tolovaju, ki zasede ves zaslon. Vsaka vrsta sitnob ima lastno obnašanje in ranljive točke, ki jih je treba zadeti. Te se mnogokrat spreminjajo, recimo ko se udariš z grozdom očes, ki se izmenično odpirajo in zapirajo, ali ko tentaklasti nestvor v krogu suče ranljive površine. Seveda slejkoprej kasiraš statusne učinke, kot je zastrupljenost. A tudi sam imaš v rokavu trike, zlasti nabiranje moči za izvedbo posebej močnega zaporedja udarcev. Tu v počasnem posnetku zarežeš čez sovražnikove mehke dele, da zrkla popokajo in udi odpadejo, nakar jih pobiraš za nadgrajevanje bojevnice. Najs.

Edinstvena podoba je istočasno prijazna in strahovita, igra pa v drugi polovici postreže z najzanimivej­ši­mi prizori ter spopadi. Škoda, da se ne razvije malo prej.

Igra ni povsem osredotočena na boj. Najdejo se uganke, kjer moraš za odpiranje vrat menjavati med sonč­no in lunino svetlobo ali vrteti kolo, ogibati se je treba pastem in iskati ključe. Takisto pot do cilja danega področja ni vedno linearna, čeprav ni odprtega sveta in prave nepremočrtnosti. Toda vseeno je garbanje srž igre, zato je škoda, da v njem čez čas najdeš poma­njkljivosti. Dasi vrst sovražnikov ni malo, se začno spopadi vseeno nekoliko vleči, k čemur pripomorejo le trije orenk šefi. Dolžina pri kakih sedmih urah ni epska in kar dolgo traja, da se Sasha okrepi z nekaj magije, dobi naprednejše napade ter prispe na kompleksnejše stopnje. Tedaj si že krepko v drugi polovici špila, ki ne nudi opcije new game +. A po drugi strani v digitalni distribuciji plačaš le 15 evrov, ki jih je Severed nedvomno vreden. Posebej, če se ti je začel na viti nabirati prah.  

Severed
Drinkbox Studio za PS vita
objavljeno: Joker 274
maj 2016

84