IGROVJE
stranka » igrovje » PS vita » TxK
TxK

Sneti

Bullet hell arkadne streljanke poznaš, kaj pa tunelske? To so tiste, kjer se premikaš po obodu navideznega predora in odstranjuješ prihajajoče sovražnike. Sistem je leta 1981 udejanjil Atarijev Tempest, ki odtlej redno oživlja, na primer v Tempestu 2000 za jaguar, Space Giraffe za PC in TxK za vito. Za vse tri rezurekcije je zaslužen kosmati Britanec Jeff Minter, ki mu je možgane skisala zdravilna zel. Vendar TxK pokaže, da je Jeff sposoben udejanjiti špil, ki ga lahko igra še kdo drug razen njega in nekaj izbrancev.

Na trenutke je TxK po Minterjevi tradiciji bolj videti kot vbrizg neona v žilo kot igra. Toda rejverska estetika je obrzdana in zvečine ne kvari igranja.

Prijem je identičen kot v Tempestu, tudi geometrijsko vijugavi nasprotniki so od tam ter tvoj lik. To je odbita, rahlo pajkovska tvorba, ki od proge do proge lazi sem ter tja po tebi bližji strani stotih zapored nanizanih stopenj in nažiga, nažiga, nažiga. Od originalnosti ni kaj dosti, prav tako manjkajo naprednosti iz Space Giraffe, kjer si se v sovrage zaletaval, in ni šefov. Edino skačeš lahko, kar te za kratek čas reši nevarnosti. Je pa šlo dosti domišljije v napadalne in premikalne vzorce alienske golazni ter v oblike nivojev, ki sča­so­ma zadobijo nadrealistične oblike. Lov na točkovni rekord za spletne lestvice je samoumeven, a ne nujen, saj lahko vedno greš od zadnje obiskane stopnje z najvišjo količino življenj, ki si jih tja privlekel.
Striktno enoigralski TxK je blagodejno preglednejši od Žirafe, ki ti je z neonskimi eksplozijami kratila vidno polje. Bistveno lepše ga je igrati od te psihadelike in dlje vanj kot prodreš, manj ti je žal 10 evrov v PS Storu. Odlično je tempiran in ne varčuje z izzivom, a ga ne nagrmadi tako hitro kot Giraffe. Boljše verzije Tempesta še nisem igral in TxK deluje kot višek Minterjevega ustvarjanja. V rokavu ima zmerom kako presene­če­nje, na zvočnikih pa udarno unc-unc melodijo z gesli tipa "Space is everything!" Izviren res ni, je pa zloščen in preprosto – dober.

Tako Shorts kot Hooks rulata pri lokalnem več­igralst­vu. Rekorder poda tablico ali fon drugemu, nakar se ta trudi prehiteti duhca. Smeha polna skleda.

TxK
Llamasoft za PS vita
objavljeno: Joker 249
april 2014

81