IGROVJE
stranka » igrovje » PS vita » Danganronpa
Danganronpa

Jurec

Vizualni romani, ki na Japonskem že leta uživajo popularnost na ravni avtomatov z ženskimi spodnjicami, postajajo priljubljeni tudi po Evropi. Osnova te statične, a zanimive zvrsti je privlačna štorija. Pri Danganronpa: Trigger Happy Havoc spom­ni na znamenito tokijsko grozljivko Battle Royale. Prevzamemo vlogo mladega Makotoja, ki dobi vabilo za elitno akademijo. Radosti se, nakar izve resnico: na šoli je le petnajst dijakov in medved Monokuma (Japonci, pač). Ta jim razloži, da morajo umoriti enega od sošolcev ter sodišče prinesti okoli, da je bil storilec nekdo drug.

Arkadno zasliševanje ponuja ritmične miniigre. Tu ni pomembna le miselna zbranost, ampak tudi odzivnost refleksov in občutek za ritem.

Vsako poglavje tvorijo trije sklopi. Prvi je dnevno družabni, kjer klepetamo s sošolci, jim dajemo darila in spletamo vezi, s čemer zbiramo veščine za sodni del. Ko pride do umora, se preselimo v raziskovanje. Pogovarjamo se z morebitnimi pričami, prebrskamo kraj zločina in v glavi sestavimo njegov potek. V tretjem sklopu ugotovitve predstavimo na sodniji.
Ta del je najbolj zabaven, saj ne gre le za iskanje nasprotij in lukenj v izjavah kot v Phoenix Wrightih. Avtorji so udejanjili hitro sosledje strelskih, ritemskih in spretnostnih arkadnih miniiger. Ko prisotni govorijo, je treba v besede s streljanjem vrtati luknje (tudi s tapkanjem po ekranu, drugače vitine naprednosti niso uporabljene). Navzkrižna zaslišanja dopolnjujejo dvoboji, kjer je pomemben ritem zasliševanja, in kolo sreče, kjer je treba v pravilnem vrstnem redu postreliti črke v iskani besedi. Če razkrinkamo morilca, dobimo rekonstrukcijo zločina v obliki stripa. Sledita obsodba in izvršitev kazni, ki je brutalna, a z mero črnega humorja.
Nekoliko eksotična, animejsko stilizirana Danganronpa ne bo sedla vsem. Je pa več kot dobra izbira za tiste, ki postavljajo v ospredje zanimivo zgodbo in like ter se ne bojijo velike količine besedila.

Slog igralnih likov je značilno animejski in dvorazsežen, kar spominja na Paper Maria. Priporočam vklop japonske sinhronizacije.

Danganronpa
za PS vita
objavljeno: Joker 248
marec 2014

82
NIS America