IGROVJE
stranka » igrovje » PS vita » Lumines Electronic Symphony
Lumines Electronic Symphony

Sneti

Ko so Q Entertainment združili Tetris z elektronsko glasbo in lučkastim pobliskavanjem iz noč­nih klubov, smo dobili genialni Lumines za PSP, ki je na začetku življenja te prenosne konzole v Jokerju 146 prejel visokih 93. Špil sem šel pred kratkim znova igrat in ocena se mi ne zdi prav nič pretirana. Dejansko je Lumines ena najboljših in najbolj kompletnih arkadnih miselnih iger.

Da v ozadju ne tečejo videospoti, mi v bistvu sede, ker so znali biti nekoliko moteči. Tudi evropsko naravnana izbira muzike mi je povšeči.

V novi inačici Electronic Symphony temelj ostaja enak. Na plosko, od strani gledano igralno polje padajo naključni kvadrati iz štirih delov in dveh barv. Sučemo jih in se jih trudimo sestavljati v štirikotnike, ki izginejo, dajo točke in prispevajo odstotke izpolnitve nivoja. A ne prej, kot jih doseže črta, ki prečesava prizorišče. Vse poteka v ritmu z elektronsko glasbo in žarometnim lučkanjem, ki daje igri ime.
Naveza razmišljanja, prstne akcije in estetskega vtisa ostaja privlačna, naj se ubadaš z alternativnimi na­či­ni, kot sta metanje kosov na kup v časovni omejitvi in ekspertni modus, ali z osnovnim (voyage). Tu napreduješ po vnaprej določenih stopnjah z zakoličeno glasbo. Zahtevnost sedaj ne narašča zvezno, marveč težjim nivojem za oddih sledijo lažji.

Simfonija znano zasnovo oplemeniti. Očitni dodatki so lične, raznolike nove grafične kožice, v okviru katerih so videospoti v slogu Lumines 2 bolj izjema kot pravilo, in dobra licencirana glasba. Ta prihaja predvsem iz Evrope in v njej se Chemical Brothers mešajo z manj znanimi imeni. S slušalkami na glavi se hitro znajdeš v še hujšem transu kot v prvencu! Igralne novosti so blok, ki naključno zamenja kosce, in avatarji. Ti niso le okrasne sličice, temveč nudijo sposobnosti, ki jih je moč sprožiti z dotikom ekrana. Odklepaš jih z nabiranjem izkušenj, ki ti dajo tudi nove kožice. Te je moč preizkusiti v modusu playlist.

Tam, kjer je številka 18 v kvadratku, je črta, ki odstranjuje like. Če si dec, lahko postavitev natempiraš tako, da odrežeš le polovico bloka.

A odličnost izvirnika je težava za vse naslednice. Novosti v Simfoniji so sicer luštne, toda nebistvene. Poleg tega so odstranili kulski način, v katerem si reševal uganke, in niso razširili večigralstva. Če imaš blizu nekoga z vito in lastnim izvodom igre, se lahko gresta ad-hoc bitko, kjer k taktični globini prispeva izbira avatarja. Ti v multiju nudijo nove sposobnosti za dru­ženje, s katerimi si je moč fejst nagajati. Velika škoda pa je, da špil nima internetnega multiplayerja! Če pomislim, koliko ur sem zagonil v Tetrisu za DS, ko sem ljudem z vsega sveta kazal nadmoč svoje ta dolge paličice, je to res apn. Navsezadnje govorimo o igri za polno ceno, ne za bakšiš. 

Lumines Electronic Symphony
Ubisoft za PS vita
objavljeno: Joker 237
april 2013

72

sorodni članki