IGROVJE
stranka » igrovje » android » Angry Birds Space
Angry Birds Space

Potem ko je pernata zalega osvojila in zasvojila svet, se zdaj odpravi v vesolje. Pri doseganju skrajne meje in uničenju vseh zelencev jim pomaga Quattro.

O Jeznih tičih je težko napisati karkoli novega. Poznajo jih tako racajoči malč­ki kot osiveli gospodje in pristaši hardkor šuterjev ter so ena največjih zaprav­ljalnic časa od Tetrisa dalje. Ustvarili so jih Finci iz skupine Rovio in jih z začetnega iOSa prenesli na vse platforme, ki kaj veljajo, od oseb­nega raču­nal­ni­ka prek sobnih in ročnih konzol do telefonov. Igrati jih je moč celo na družabnih omrežjih Google+ in Facebook.
Odvrtka Seasons in Rio nista izumljala tople vode, je pa slednji vnesel dovolj svežine, da je mnogim najljubša inkarnacija izstreljevanja koleričnih pernatcev s fračo. Tudi zato, ker nismo pobijali prascev, marveč mesarili opice in reševali druge ptičke; licenčnica je marsikoga bolj zabavala kot sama risanka. Še tako majhna sprememba lahko doprinese veliko. Redno dostav­ljanje novih brezplačnih nivojev v Seasons je sicer super, a se človek vedno enakega počasi naveliča. A za orenk nadaljevanje je bilo najti nekaj, kar bi dovolj spremenilo igranje, da bi pristop znova postal svež. Ker pametne rešitve niso našli na vsem planetu, so tiče izstrelili v vesolje!

Najdejo se stopnje, na katerih so tako ptiči kot pujsi na istem planetu in fizika deluje kot v izvirnem špilu. So pa redke in imajo zmeraj kak dodatek v orbiti.


Vesoljska fizika
Bistvo sicer ostaja enako. Tu je frača, tu so različne sorte perutnine, ki jo iz nje lansiraš, in tu so pujski, ki jih je treba na ta način sesuvati. Tudi fizikalne sile, ki krojijo pot leta, so še vedno prisotne. Se pa v vesolju obnašajo drugače. Kaj se zgodi, če ustreliš v breztežnosti? Igralci Mass Effecta bodo takoj povedali, da bo izstrelek potoval naravnost, dokler ne zadene ob oviro oziroma dokler ga ne pritegne gravitacijsko polje. Točno to se zgodi s tiči. Pujsi plavajo v breztež­nosti, čepijo na mrzlih vesoljskih skalah večje ali ma­njše privlačnosti oziroma se skrivajo za planetki. Nebesna telesca imajo večjo ali manjšo privlačnost, ki jo moraš upoštevati. Temu v prid se ob napenjanju frače pokaže pikčasta črta, ki označuje verjetno trajektorijo, po kateri bo pišče poletelo. Ne razteza se v neskon­č­nost, ampak ravno dovolj, da ti da dober ob­ču­tek. Kaj se bo zgodilo potem, je prepuš­če­no nebeš­kim silam. Dostikrat je let krepko drugačen, kot si si predstavljal.

Štorije tokrat za spremembo ne povedo v eni sami sličici, marveč so se potrudili reč narediti v stri­povs­ki maniri. Za bolj zahtevne je znotraj igre še povezava na YouTube, kjer je prava risanka. Zanjo so kar kupili animacijski studio Kombo. Ča-čing!

Angry Birds Space
Rovio za iOS, android
objavljeno: Joker 225
april 2012