IGROVJE
stranka » igrovje » android » Cut the Rope
Cut the Rope

LordFebo

Mobilniško igranje je največkrat kot hiter prigrizek in temu primerno so špili raje kot iz obsežnih in dolgotrajnih nivojev sestavljeni iz niza krajših zalogajčkov. Najboljši primer je raznolika in jako razširjena zvrst puzlaric, kjer se je uveljavil model serije instantno rešljivih, ponavadi enozaslonskih stopenj, katerih uspešnost se ocenjuje z zvezdicami. Sem sodi na stotine naslovov, od Jeznih ptičev in sličnic, ki temeljijo na sreči ter spretnih prstih, do takih, ki terjajo le razmišljanje. Eden najboljših predstavnikov tega širokega žanra, ki izziva tako um kot urnost, je Cut the Rope, izdelek moskovskega razvijalca ZeptoLab.

Slikice bolje kot besede razkrijejo princip igrice Cut the Rope. Om Nom je lačen, zato mu je treba v gobec zanihati, vreči ali kakorkoli dostaviti bonbon.

Smotr te od spredaj gledane igrice za ceno 0,79 evra oziroma 1,59 za ipad je enostaven. Mirujoči vsemirski stvorček Om Nom hoče bonbon, ki ponavadi binglja na štrikcu, mi pa mu ga moramo s pomočjo osnovne fizike oziroma mehanike spraviti v gobec ter ob tem pobrati čimveč zvezdic. Sprva se ubadamo le z nihajnimi zagonetkami, nakar pridejo milni mehurčki, ki premagajo cukrčkovo težnost, pihalniki zraka, obra­ča­nje gravitacije, teleportirni čarovniški klobuki, trampolini, elastike in še kup drugih, tudi zločestih elementov. Skombinirani so v (zaenkrat) 250 posrečenih ugank, ki se na prvi uč mnogokrat zdijo nerešljive.
Na sre­čo napredovanje ne zahteva ne popolnosti, ne rešitve poslednje izmed njih. Kar je v redu, saj Cut the Rope barvitemu, prisrčnemu videzu navzlic ni lahka zabavnica za vsakogar nalik Angry Birds. Poleg tuhtanja je namreč obvezna šlatalna brzina, saj je treba v pravem momentu prerezati vrvico, počiti balonček, tapniti po mehu in odpreti vratca. Pa še natančen je treba biti, zato so starejši in manjši ekrančki na slab­šem. Za vsakdanje otroke, mame in stare tete futranje vesoljca z izjemo uvodnih koščkov pač ni. Tisti, ki nimajo težav z motoriko, pa bodo v teh zalogajčkih uži-vali maksimalno.
Za iPlošče so že izšli dodatni leveli, imenovani Experiments, ki jih obljubljajo tudi za Android. Prav tako je na AppStoru na voljo istoimenski strip, ki razkrije ozadje sladkosnedega zelenca.

Zastonjskega stripa, ki pokaže prihod malega aliena, ni za Android. Kot tudi ne nadaljevanja Experiments in HD-verzije, kakršna je na voljo za ipad.

Cut the Rope
Zeptolab za iOS, android
objavljeno: Joker 223
februar 2012

89