IGROVJE
stranka » igrovje » android » Shadowgun
Shadowgun

Sneti

Na zunanjost tegale poskusa klona Gears of War nimam dosti pripomb. Čeprav je kovinska okolica, po kateri iz pogleda od zadaj vodiš svojega mišičnjaškega soldata, hladna in mrt­va, se videz dejansko približa nekaj let starim naslovom za PC. Teksture so bogate, veliko je eksplozij in učinkov, ko sovražne naprave razpadajo v pršcih isker ter okrog tebe švigajo plazemski žarki. Zalost je največja, če poseduješ androidno napravo s čipovjem tegra 2, dočim je v razvoju verzija za štirijedrno tegro.

Ekipa Madfinger je očividno sestavljena iz ljudi, ki obvladajo tehniko, ne znajo pa izdelku vdahniti duše. Videz je kul, akcija in ugančice ne.

A če je uč zadovoljen, možgan in prst nista, saj je Shadowgun za igrat en jebeni dolgčas. Tvoj napumpani najemnik leta 2350 rešeta generične soldate in robote, za kar se mora v slogu Gearsov pogosto skriti za kako oviro in jih šicati od tam. No, sorodnost z Epicovo mojstrovino je zgolj površinska, saj avtorji Madfinger ne obvladajo ne tempiranja bojev, ne nadaljevalnih točk, zahtevnosti in še posebej ne zabavnosti. Nasprotniki se znajo premeščati med zakloni, a v porog oglasnim trditvam o 'najbolj napredni bojni pameti vseh časov' ne znajo sestaviti enega pamet­nega napada. Igranje zato sestoji iz linearnega gibanja naprej po duhamornih hodnikih in upokojenskega brisanja enega kilavega napada za drugim, pri čemer uporabljaš prežvečena orožja. Še najbolj ti zavdajo šefi v slogu tanka na štirih nogah, nakar te rada ovira še butasta kamera. Če te glavar ubije, moraš znova opravljati kos stopnje, da ti glava ja udari ob mizo od spanca, pomešanega z onemoglo jezo. O zgodbi raje ne bi, ker je grozna, tako kot ne o ugankicah, pri katerih s tapkanjem po ekranu ponavljaš nize znakov.

Nekateri zakloni sčasoma razpadejo, a ponavadi si sovražnike zluknjal že prej. Če drugače ne, tako, da ustreliš priročno nameščene eksplozivne sode.

Ne dvomim, da bodo ob ceni štirih evrov tako v Android Marketu kot App Storu z grafiko zapecali marsikako stranko in da bo reč sedla kakemu nezahtev­ne­žu. Sploh takemu, ki bi se rad postavljal s svojim prenosnim hardverom. A že malo bolj kritiški pogled razkrije žalostno povprečnjakarstvo in okornost, česar ne more skriti še tako cesarsko oblačilo. 

Shadowgun
Madfinger za iOS, android
objavljeno: Joker 221
december 2011

40