IGROVJE
stranka » igrovje » android » Doom and Destiny
Doom and Destiny

Trier

Doom and Destiny je hecen in barvit RPG, ki s samozavedajočim dialogom in zajebantskim podtonom malce liči na lanskoletni southparkovski Stick of Truth. Znajdemo se v koži kvarteta mladeničev, namenjenih k prijatelju na partijo klasič­ne­ga, papirnatega D&Dja. A stvari se kmalu zapletejo, saj druščino posrka v drug svet. Tam jih pričaka kopica za lase privlečenih situacij, skozi katere se igra roga idiotizmom tipičnih frpjev. V baru sedeča lika se recimo sprašujeta, zakaj sta si tako podobna, gospodinja povabi fante, da nakradejo živež iz njene hiše, protagonisti pa nikakor ne razumejo, čemu si morajo kupiti orožje, ko vendarle rešujejo svet.

Potezni boj tvori velik del igralne izkušnje. Ni najbolj­ši v žanru, a dostojno opravi nalogo posrednika med pripovednimi sekvencami, ki so v osredju igre.

Osnovni recept je preprost. V vod dobiš četvero poklicev: bojevnika, nindžo, maga in, arrr, pirata. S tovarišijo se v pogledu od zgoraj v slogu davnih Final Fantasyjev potikaš po izmišljenem svetu Ultraworlda in slediš sedmerici glavnih kvestov. Vendar ti to ne preprečuje, da se po deželi ne bi odpravil na lastno pest. Po eni strani more odkrivanje skrivnih temnic prinesti edinstvene artefakte, ki znatno olajšajo zastavljene naloge. Po drugi pa vsak premik na neasfaltni površini poveča možnost, da te nevidne nakaze napadejo. Zato skušaš lokacije doseči s čimmanj tavanja.
Mikastenje z nasprotniki na ločenem zaslonu poteka potezno in prinese izkušenje ter artefakte, ki pridejo prav v naslednjem boju. Klasični fantazijski sovragi postajajo iz predela v predel močnejši, skladno s tvojim napredkom skozi zadatke. Tepež zna biti zafrk­njen in včasih je pred prevzetjem kake naloge potrebne malce tlake, da si dorasel šefovskemu zmaju. Niso pa nestvori nikoli nepravično zajebani ali trapasto lahki in redkokdaj obstaja ultimativen recept, kjer bi z zlorabo enega uroka mogel poklati vse kanalje.

Svet je prostran in nevaren. Med raziskovanjem se ti pripeti, da zaideš na napačen kontinent, nakar nehote padeš v niz stranskih misij, ki te tam zadrži več ur.

Glavni poudarek je na humorju in tukaj avtorji zadenejo žebljico na glavo. Tvoji zdravilni uroki temeljijo na veri v Letečo Špagetno Pošast, Japonke ti zamerijo, ko jih rešiš pred gigantsko hobotnico, dočim najst­­nicam matere prepovedujejo hojo po travi, ker še niso dovolj visoke stopnje. Ha, ha! Pogovori z mimo­idočimi in poslušanje ter razreševanje njihovih živ­ljenjskih težav kljub postranskosti tvorijo srž igre.
S kombinacijo smešnosti in solidnega bojevanja je Doom & Destiny spodoben rpg v pestrem, zanimivem svetu. Na Android so ga s PCja prenesli, kot se šika, in nadzor usvojiš praktično takoj. V njem je za več kot dvajset ur vsebine, ki je zadosti razdrobljena, da jo je moč na telefonu preigravati v ne preveč dolgih seansah. Čeprav občasno ugotoviš, da je odmora za malico že konec, ti pa si še kar lačen.

Eden od sestavnih delov igre je izbor vodje. Od njega so odvisni tvoji bonusi v boju in nekatere temnice, ki jih lahko opravljaš samo s točno določenim liderjem.

Doom and Destiny
Heartbit za iOS, android
objavljeno: Joker 262
maj 2015

85