IGROVJE
stranka » igrovje » android » The Bard's Tale
The Bard's Tale

Quattro

Inxilov Bard's Tale je eden največjih naslovov mobidičnega igranja domišljijskih vlog, tako po količini podatkov kot po dolžini in kompleksnosti. Telefonično tablična inačica je namreč enaka tisti, ki smo jo na računalnikih igrali pred osmimi leti.
V glavni vlogi nastopa neimenovani pevec, ki se bolj kot na bridko jeklo zanaša na oster jezik in prgišče coprnij, ki mu lahko zagotovijo poln želodec in toplo posteljo. Proti svoji volji se znajde na junaškem kvestu, v katerem bo očitno rešil svet. Ironija početja mu ne ostane tuja, zato glavni čar niso spopadi, marveč zabeljeni, mestoma seksistični komentarji ter norče­va­nje iz žanrskih stereotipov, ki vmes ni zastaralo. V zgodbo in dialoge so vložili veliko truda, žal pa nadzor ni idealen. Barda iz ptičje perspektive premikaš z navidezno gobico in dve­ma gumboma. Določene ukaze izvedeš s šlatanjem po zaslonu, a se to dostikrat izka­že za premalo natančno, sploh na manjših zaslonih. V prvem trenutku je treba namreč izvesti tako blokado kot zamah z orožjem. Naprednih napadalnih kombinacij ali izmikov pa igra ne pozna.

Vodenje z navideznim križcem in knofi je na fonu nerodno. Če hočeš imeti kaj od Barda, ga igraj na tab­lici, še raje poišči računalniško različico.

Nasprotniki so tipski, a izvirno prirejeni, naj gre za okostnjaka z brado ali volka, v čigar želodcu najdeš rdeče ogrinjalo. K sreči največ tepeža opravijo priklicani podložniki, ki segajo od šibke podgane do mogočnih vitezov in coprnic. Šestnajst jih je, priklicne melodije zanje pa dobivaš postopoma, tako kot nova orožja, recimo dvoročni meč ali lok. To pride prav v kasnejših poglavjih, ko je humorja vse manj in tepeža vse več. Dodaten bonus so trije konci, od katerih enega dobiš, če odkloniš zadnji spopad.
Bard je trdokožna, obsežna pravoverna frpjka, ki je ne moreš vzeti v roke za pet minut in je odložiti. Ob ob­časnem preigravanju zgolj izgubiš rdečo nit, zato ni docela primerna za prenosno platformo. A po drugi strani stane slabih pet evrov (včasih v akciji pol manj), za kar dobiš orenk igro, ki sta ji priložena še izvirnik in nadaljevanje iz osemdesetih. 

Zvečine tekstovni vmesnik in koračno premikanje bosta v izvirno bardovo odpravo pritegnila le največje nostalgike. Res dvomim, da bo to kdo resno igral.

The Bard's Tale
Inxile l Android / iOS za iOS, android
objavljeno: Joker 232
november 2012

68

 
 
sorodni članki