IGROVJE
stranka » igrovje » android » Words with Friends
Words with Friends

Sneti

Scrabble je pozabljen, vsi igrajo Words with Friends! No, vsaj na iOSu, kjer je Scrabble dražji – vsaj takrat, ko zaradi trde konkurence ni na razprodaji. Zyngina varianta tvorjenja besed, s čimer nabiraš točke, je pač postala domala viralna.
Ključev do njenega uspeha je več. Prvi: v osnovi je brezplačna, le oglase moraš gledati ob straneh in kaki dve sekundi po vsaki potezi. Če se hočeš tega znebiti, odšteješ dva evra (za par apoenov lahko dokupiš še seznam uporabljenih črk in oceno moči besede). Drugi: intimno je povezana s Facebookom in Twitterjem, od koder jemlje kontakte za igranje. Umetne pameti ni, vse delaš proti spletnim prijateljem z omenjenih servisov ali naključnemu nasprotniku. In tretji: nemudoma je dojemljiva celo najmanj igralsko izvežba­ne­mu. Mami, fotru, sestri, hišniku, Borisu Kopitarju ...
Natanko tako kot pri Scrabblu na ploščo z vlečenjem prstov polagaš naključno dobljene črke. Te so vredne različne količine točk, od ene za samoglasnike do deset za Z. Če ne zmoreš izdaviti ničesar, lahko zamenjaš poljubno količino črk, oziroma potezo preskočiš, če se ti to splača. Taktizirati je sčasoma namreč treba, saj so na plošči polja, ki podvojijo ali potrojijo vrednost črke ali vse besede. Definitivno jih je treba upoštevati, če hlepiš po zmagi. Konec pride, ko eden od vaju porabi vse ploščice.

Še ena draž je povezanost vseh inačic. Eno potezo storiš na ipadu, drugo na Androidu in tretjo na Facebooku. Zynga je naredila tudi Chess with Friends!

S tekmecem lahko čvekaš, če je prisoten, vendar to ni nujno, saj je Words with Friends namenjen temu, da potezo odigraš kadarkoli. Dobivaš le obvestila, da je nasprotnik storil potezo, in ko jo tapneš, zagledaš novo stanje na plošči. Odprtih imaš lahko do dvajset partij z vsemogočimi ljudmi raznoraznih sposobnosti in biti moraš krepko ciničen, da vsake toliko ne čekiraš tablice ali telefona, če so tekmeci že kaj storili. K temu te itak spodbudi zvočni signal.
Res škoda torej, da izdelek ni bolj spoliran, saj se rad sesuva in ti stornira partije, ker je prišlo do te ali one napake. Lasepulno! Prav tako bi lahko plačljiva verzija vsebovala še kak modus. A potem ne bi bili vsi enaki roboti v monolitni prihodnosti, drdrajoči geslo "Ein Volk, ein Reich, ein Zynga!"

Words with Friends
Zynga za iOS, android
objavljeno: Joker 228
julij 2012

80