IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Gratuitous Tank Battles
Gratuitous Tank Battles

Aggressor

Naslov bo pozornim čitavcem znan, saj so si pred leti prvič vozlali jezik ob tituli predhodnika, Gratuitous Space Battles (J197, 84). Tam smo se udarjali s flotami vsemirskih plovil in to spreminjanje nasprotnika v zveriženo železje je bilo edini smisel. Ali nesmisel, kar beseda 'gruh-too-i-tuhs' označuje. Za GTB prav tako stoji neodvisničar Cliff Harris, ki je to pot pokukal v žanr tower defensa.

Oddaljeni pogled ni barvit, celo eksplozije so rjavkaste. A videz se spremeni, ko kamero povsem približaš in se glasba umakne grmenju detonacij.

Nesmiselne tankovske bitke se odvijajo na ozemljih, po katerih napadajoča sila maršira v več kolonah tankov, robotov in pešakov. Te skušajo v zadostnem številu doseči nasprotni rob bojišča, nasprotnik pa se jo trudi upepeliti z obrambnimi stolpi in soldati v rovih. Razdejanje je postavljeno na zahodno fronto prve svetovne vojne, ki se ni nikoli končala, zato se Nemci in Britanci streljajo z laserji.
Kar je le izgovor za več načinov luknjanja sovražnika. Cliffy v stolpičarsko zvrst duh GSBja pripelje v obliki urejevalnika enot in velike prilagodljivosti. Na vsaki karti lahko igraš tako v napadalni kot obrambni vlogi in prilagodiš, kako in katere enote bo umetna pamet pošiljala nadte. Za razliko od Gratuitous Space Battles tu vojaštvo razpostavljaš med bitko. Slejkoprej pogruntaš, da je uporaba ročno sestavljenih havbic nujna, saj te sicer računalo tako sklofta, da te je sram. Zato dolge ure preživiš v editorju.

Večina modulov in podvozij, iz katerih tu sestavljaš enote, je na štartu zaklenjenih. Igro moraš dati skozi na vseh težavnostih, da si lahko omisliš vse.

Tam na množico šasij variš razne oblike topov, žarkometov in plamenometalcev, oklep, energetske ščite, hitrejše polnilnike orožij in mnogo drugega. Laserji denimo režejo skozi oklep, a jih ustavijo ščiti. Pomen vseh teh parametrov postane otipljiv šele po več dnevih eksperimentiranja, zato GTB ni prijazen nedeljskemu tipu igralca. Defense Grid in kompanija so za take primernejša izbira, posebno ker boj v petih odtenkih rjave ni več tako pisan kot v vesolju in zato ne privlači z enako silo kot poprej.
Zagrizenci pa bodo po drugi plati malce prehitro trčili v strop. Sestavljanje tankcev ne premore toliko raznolikosti kot grajenje vesoljskih križark, kampanja pa šteje zgolj osmerico kart. No, na srečo je tudi GTB usmerjen v modificiranje in na spletu je že moč najti kopico novih ozemelj. To je hkrati poanta več­ig­rals­ke­ga dela, ki sestoji iz deljenja napravljenih bojišč in armad z drugimi igralci. Nak, neposrednega spopada med dvema ni, za čimer je trpel že izvirnik.
Gratuitous Tank Battles se tisti z motnjo pozornosti raje ogibajte, medtem ko zavzeti vedite, da ne dosega kompleksnosti predhodnika. A za 14 evrov na Steamu gre še vedno za čisto solidnega in samosvojega, predvsem pa zahtevnega predstavnika stolpičarske zvrsti.

Gratuitous Tank Battles
založnik: Positech Games
objavljeno: Joker 229
avgust 2012