IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Captain Morgane
Captain Morgane

LordFebo

Da so pustolovščine žanr za ozek krog navdu­šencev, smo povedali že ob več prilikah, kot tudi glavne razloge. Ti so obča inflacija miselnih orehov in odsotnost spektakularne akcije, posebnih učinkov ter napete igralnosti. Ampak vseeno menim, da bi bile te igre zanimive za več ljudi, zlasti za priložnostne igralce in mobilne sisteme, če bi le bile bolj kakovostne oziroma inteligentno zastavljene.

Slabe uganke so neoprijemljiva zamera, vendar mi kar verjemite na besedo, da pustolovska plat enostavno ni dobra. Na vseh ravneh. Zavožen potencial.

Tale gusarščina je lep primer zafuranega potenciala. Pa tako malo bi bilo treba, da bi bila čisto solidna dogodivščina. Ročno narisane lokacije so lepe in pisane, duhovita piratska tematika je privlačna, liki so simpatično sinhronizirani in cena dvajsetih evrov je primerna. Tudi dolžine ji ne gre očitati. A kaj, ko špil pogrne na bistvenem elementu te zvrsti, pri ugankah. Izvirnosti, kakršne smo vajeni iz mnogih pustolovskih od­lič­nic, ni, kajti večina rešitev je bodisi na prvo žogo, bodi­si zahojenih in nesmiselnih. Odklepanje zaboja s piš­čančjimi kostmi in razbijanje kovinske ograje s piš­tolo se sicer bereta kot tipični dejanji, v praksi pa sta čisto neposrečeni, kot še mnogo ostalih. Ob tem imajo vse puzle le in samo eno rešitev, dasi zdrav razum često veli docela drugačne opcije ali vsaj več predmetov, ki bi bili kos določenemu opravilu. Skrajna nezaslišanost je, da nepravilni poskusi ne dajo popolnoma nobenega povratnega odziva. Pa smo mislili, da je višek neumnosti tisti klasični ponavljajoč se stavek “I don't know what to do!”

Tudi dogajanje ne motivira k sprehajanju najstniške gusarske kapitanke po otokih v iskanju zlate želve in pogrešanega ujca. Štorija ni namreč nič posebnega, skupek absurdnih in nedomiselnih zagonetk pa dodatno teži počasen tempo. Primerjava z Monkey Is­lan­dom bi bila bogokletna. Francoskih avtorjev ni debakel s So Blonde (J181, 46), slično butasto avanturo s prav tako žensko junakinjo in karibskimi otoki, prav nič izučil. Za povrh so žabarji iz dotičnice skopirali precej grafike, od tega nekaj celih lokacij. Skratka, slabo v vseh pogledih in spet mi je šlo po zlu kakšnih osem ur. Naj jih vam ne gre!

Captain Morgane
založnik: Wizarbox / Reef Eintertainment
objavljeno: Joker 227
junij 2012


sorodni članki