IGROVJE
stranka » igrovje » pc » The Journey Down: Chapter One
The Journey Down: Chapter One

Quattro

Ta simpatična pustolovščina, ki so jo sprva naredili kot brezplačnico retro videza, je postavljena v Kingsport Bay. Gre za del Armandovega zaliva v izmišljenem svetu, kjer je za obzorjem morja dejansko konec in lahko padeš z roba. Tam životarita rastafarjanca Bwana in Kito. Bencinska črpalka, za katero skrbita, nima strank, hidroplan, s katerim bi prevažala potnike, je v razsulu in za nameček jima odklopijo elektriko. A prikaže se rešitev v podobi ljubke dame z univerze, ki bi ju najela za čisto posebno popotovanje onkraj roba sveta. Bwana predvsem zaradi čednosti babšeta hitro zgrabi priložnost in ga pri tem malo briga, da je kukanje čez rob prepovedano ...

Zgoraj je slika zastonjske različice starodobnega videza, spodaj isti prizor v prenovljeni verziji. Nekaj razlik je tudi na področju ugank, pa nova igra ima govor.

Avtorji, švedska skupina Skygoblin, ne skrivajo, da jih navdihujejo stare Lucasove pustolovščine. Vzdušje v igri je zato podobno kot v klasikah Tima Schaferja in Rona Gilberta. Vmesnik je minimalističen, vse postoriš z enim samim klikom. Če moraš uporabiti predmet, ga le povlečeš iz inventarja. Ob pobiranju in uporabi zna Bwana vedno razdreti kako žaltavo, da se mu na trenutke odkrito režiš. Sploh ker je humor večinoma zakajene sorte. Naprednosti, kot bi bil gumb za prikazovanje vročih točk, ne boš uzrl, ampak saj niso potrebne. Vsaka zanimanja vredna stvar je narejena tako, da diskretno izstopa iz ozadja.

Idejo za samosvoje obraze likov so Švedi našli v lesenih afriških maskah. Tudi govor je za neodvisnico na zavidljivem nivoju, zato je vzdušje odlično.

Uganke so slogu primerno preproste. Zapohani rasta ni višek inteligence in puzlo ne le enkrat reši kar z uporabo sile. Tudi izkoriščanje predmetov je dokaj logično, če si mičkeno pod vplivom kanabisa. Zadetemu tipu je pač strojno olje ustrezen nadomestek za ekstra deviško olivno. Ko storiš ta miselni preskok, se skozi prvo poglavje od predvidenih štirih sprehodiš v kakih dveh urah. Za kateri ti ni žal, posebej ker te ves čas spremlja vz­duš­na meščanica jazza in reggaeja.
Trinajst evrov se za tak kratek izlet sliši dosti. Če si bolj škrte narave, si lahko s strani Skygoblin.com preneseš zastonjsko različico. Sicer ni govora, manjka par ugank in nekatera prizorišča so malo drugačna, a je reč na svoj retro način skorajda še bolj simpatična. Izboljšana je na voljo tudi za mace in Linux, kmalu pa bo še za iphone.

The Journey Down: Chapter One
založnik: Skygoblin
objavljeno: Joker 227
junij 2012