IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Trine 2
Trine 2

Case bi rad bil začarani princ, a ga poljub z igro spremeni v podložnika.

Nekoč je bil naslovček, ki se mu je rek­lo Trine (J193, 77). Šlo je za simpatično hodi-v-desno platformsko igro, ki je skakanje in ležerno mikastenje brdavskov kar uspešno mešala z reševanjem miselnih oreškov, osnovanih na živahni fiziki in žongliranju s tremi različno sposobnimi liki. Od daleč je spomnila na Blizzardove prastare The Lost Vikings in se kitila s prelestno fantazijsko podobo. Žal pa tudi s ceno, ki je ob izidu znašala 30 evrov, kar je bilo odločno preveč za neodvisnico, ki si jo obrnil po petih uricah pretirano sproščenega nabijanja. Drugi pravljični trud razvijalca Frozenbyte je bistveno boljša igralska investicija, toda ...

Ploščadarski elementi, kot je skakanje, ne terjajo dolgoletnih izkušenj z Nintendovim brkačem. Malo več izziva ne bi škodilo.


Povratek magične trojice
Stvari, ki so jih nadebudni Finci popravili in dodelali, na prvi pogled ni malo. Začenši s ceno, ki na Steamu znaša pravičnih 13 evrov oziroma sedem apoenov več, če se odločiš za zbirateljsko izdajo, ki je bogatejša za digitalno umetniško bukvico in muziko. Nadaljevavši pa z multiplayerjem, ki je bil prej samo lokalen, dočim zdaj dopušča, da se na daljavo povežejo največ trije igralci.
Če prijateljev s Trine 2 nimaš, v enoigralski zgodbovni kampanji med bojevnikom, ča­rov­nikom in tatico preklapljaš poljubno, na ekranu pa je vedno le izbrani lik. Vitez Pontius zna kot prej vihteti meč, macolo in ščit, s katerim se ubrani pred udarci, ognjem, sulicami ter drugimi izstrelki, ki jih proti troedini druščini sčuvajo zlovešče rastline, orki, pajki in slični nagajivci. Mag Amadeus je tepež­kal­no docela nesposoben, a obvlada premikanje predmetov in vzvodov na razdaljo. Prav tako dočara zabojnike, deske in lebdeče plat­forme, ki so junaški odpravi v pomoč pri doseganju oddaljenih polic. Zadnji član posadke, kradljivka Zoya, pa grdavse ugonablja z razdalje z lokom in ima kljuko, s katero po tarzansko prečka brezna in se akrobatsko zaniha do odročnih kotičkov.
To so glavni talenti trojice, ki jih je moč nadgraditi z vlaganjem točk. Slednje prinaša napredovanje v plitki zgodbi, ki ni v središču pozornosti. Amadeus se sčasoma nauči klicanja večjega števila zabojev in desk, Zoya streljanja ledenih in ognjenih puščic, Pontius metanja kladiva. Veščin je še nekaj, toda sve­­žih, ki bi bile omembe vredne, ne prinaša, kar je manjše razočaranje. Še vedno pa se liki všečno in smiselno dopolnjujejo, dočim je nadzor s tipkovnico in glodalcem pretežno neproblematičen.

Z velikimi bitji se le izjemoma spopademo direktno. Strupenjačo na sliki premagamo tako, da ji na glavo poderemo strop.


Službovanje v pravljični deželi
Najbolj očiten adut Trina 2 je slastna grafika, ki poleg gibanja kamere levo in desno ter gor in dol pozna tudi globinskega. Z vsaj približno modernim računalnikom se ti bodo zrkla pregrevala ob pravljični idili travniških, podeželskih, podzemnih, grajskih, obalnih in še kakšnih lokacij. Ozadja so tako mila, barvita in nabita z detajli, da včasih težko ločiš med okrasnimi ploskvami in igralno ravnino, kamor redno vskakujejo komaj kaj nadležni običajni sovražniki in občasni šefi. Vizualno gre za enega najbolj navdihnjenih špilov lanskega leta, v katerem pride zelo do izraza opcijski stereoskopski prikaz.
Kar se tiče sestave stopenj, so se avtorji dr­ža­li formule iz prvenca, le da so občutno po­množili pritikline, ki so ti v pomoč in te ovirajo. Veliko je znova šolskega skakanja po fik­s­nih, izginjajočih in na os nameščenih plat­formah, okoli katere je slednje moč zavrteti. Bodisi tako, da skočiš nanje in počakaš na delovanje Newtonovih zakonov, bodisi s co­prnikom, ki lahko vselej vidni kurzor prestavi na nezasidrane predmete in jih premakne na daljavo. Vrača se povzpenjanje čez prepreke s stopniščnim kopičenjem artefaktov pred njimi. Več kot prej pa je fizikalno-miselnih zagonetk. Enkrat se ukvarjaš s premičnimi zrcali, ki delujejo podobno kot portali v, no, Portalu, drugič s prestavljanjem in ob­ra­ča­njem cevi usmerjaš zračni tok, da te odnese v višavo, tretjič je treba desko prenesti v kolesje dvižnega mostu, da se ta ustavi v vodoravnem položaju, četrtič pa se z bojevnikom pre­makneš pod vodni curek, da po vzdignjenem ščitu ste­če do bližnje rastline, ki mutira v odskočno površino.

Pontius je akcijamož ekipe, ampak junaki so telesno dokaj poravnani. Skačejo enako daleč in visoko, umirajo enako hitro.


In živeli so ...
Vse bi bilo lepo, če se ne bi špil spet izkazal za premalo zahtevnega. Mikastenje je tokrat res­da manj mimogredno kot v enki, saj se spopadeš tudi z odpornejšimi sovragi. Pohvalno je nadalje, da se lahko izzivov lotiš na različne načine, za kar je zaslužno domiš­ljijs­ko karafekanje s fiziko. A po drugi strani se glede nje mnogokrat jeziš na avtorje, ki niso znali predvidevati iznajdljivosti bolj izkušenih igralcev, zaradi česar za navidez zafrknjene probleme prepogosto najdeš cenene rešitve. Včasih se ti posreči pocarski odskok od robnika, drugič se kateri od premičnih mehanizov zaradi hrošča zaustavi in ti omogoči, da čezenj napreduješ brez tuhtanja. Veliko podobnih hroščev, kot je (bil) tisti, ki magu dopušča, da po zaslonu premika predmete, na katerih stoji in s tem sam sebe, so zaplete že odpravile. A jih je še precej.
Škoda, kajti z več pazljivosti bi bil Trine 2 sicer lahka, a dobra akcijsko-miselna fizikalna ploščadarica. Tako je zgolj spodobno nadaljevanje, ki si višjo oceno zasluži na rovaš cenitve in internetnega večigralstva.

Dokler ne pogruntamo miselnega hakelca v šefovi sobani, je smrt pogosta. Ni pa boleča, kajti snemalnih točk ima Trine 2 na pretek.

Amadeus lahko na daljavo premika večino nestatičnih predmetov. Vključno z lažjimi sovragi, ki končajo v breznu ali na kolih.

Trine 2
založnik: Frozenbyte / Atlus
objavljeno: Joker 222
januar 2012

79
slastna podoba
kombiniranje s tremi liki
fizikalno pogojene stopnje
spletna večigralnost
primerna cena
splošna lahkost
cenene rešitve določenih problemov
s fiziko povezane čudnosti in hrošči

 
 
sorodni članki