IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Sanctum
Sanctum

Sako

Coffee Stain razglašajo, da so se prvi spomnili spojiti prvoosebno streljačino s postavljanjem stolpov, in res je pristop originalen. Iz streljank vzame šest znanih orožij, kakršne so mašinka, snajperica in šibrovka, iz TD-jev pa ducat standardnih stolpov, od hitrega gatlinga do bljuvalnika strel. Posebnost so kocke, ki jih moraš iz prve osebe taktično razpostavljati, da nanje daš obrambne mehanizme, obenem pa z njimi izdeluješ blodnjake. Skoznje ka­čas­to spelješ sovražnike, ki primarširajo iz enega ali več portalov, da imaš čimveč časa za njihovo odstranjevanje. Če zavojev ni dovolj, nepridipravi hitro pridejo mimo obrambnih linij do Jedra. Posredovati moreš tudi sam in naluknjati barabine, ki jih stolpi ne zmorejo. Strelivo je neomejeno, je pa treba paziti na pregrevanje orožij. Po porazu nivoja ni treba začeti znova, kakor je za žanr značilno, temveč greš od zadnje shranjevalne točke. Še sreča, saj zna vsak od šestih nivojev trajati po uro ali več. Preglednost kljub prvoosebnosti niti ne trpi, futuristični videz je lep, enoigralstvo je v redu in tu je dober sodelovalni multiplayer za do štiri tovariše po internetu.

Ko pošastki dosežejo labirint in stolpi začno žgati po njih, se ekran bliska kot novoletna jelka. Epileptiki se temu izdelku ognite v širokem loku.

Škoda, da ima igra kar nekaj napak. Zlasti so tečni predolgi nivoji, saj bi bolj sedlo več krajših, bolj razgibanih stopenj, ki ne bi vse temeljile na labirintih in bi zahtevale več TDjastega mozganja. Tudi vrst nasprotnikov je premalo in so preveč aliensko prežvečeni, od pritlikavih večnožcev do hodcev z jajci namesto glav. Za nameček ni šefov, le sem ter tja uleti nabildana ver­zija občajneža. Večigralstvo kazi zamik, vmesnik ni pregleden, kak dodaten modus ne bi škodil in na­ži­ganje na lastno pest bi moralo biti zanimivejše.
Je pa res, da je Sanctum felerjem navzlic zabaven in ga na Steamu ter Desuri dobiš za deset evrov, s čimer si upravičen do pogostih obližev. Kaj veš, mogoče bodo čez čas odpravili marsikako greš­ko.

Sanctum
založnik: Coffee Stain Studios
objavljeno: Joker 222
januar 2012