IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Dungeon Defenders
Dungeon Defenders

Quattro

Akcijsko frpjsko sekljanje z začimbo v obliki razpostavljanja obrambnih stolpičev? Še enkrat! Tudi tu lik zreš iz malo dvignjenega pogleda od zadaj in ga neposredno vodiš po prikupno risankastih ni­­vojih. Igranje je razdeljeno na dve fazi. Najprej v miru postavljaš obrambo kot v večini tower defensnic. Vsak od štirih likov, ki so na voljo, ima nekaj svojstve­nega. Vitezek postavlja zidove in stolpe, ki so učin­­koviti od blizu, lokostrelka ima rada pasti, čarov­niš­ki vajenec gradi šibke, a smrtonosne strukture, dočim so menihove na prvi pogled zanič, saj okoli sebe širijo zgolj bonusne avre, toda kmalu dojameš, da niso za odmet. Med liki lahko v fazi gradnje preklap­ljaš in tako združuješ najboljše iz vseh svetov.

Valovi nasprotnikov, ki se usipajo iz vse več vrat, lahko enega igralca hitro preplavijo. S pomočjo prijateljev pa klanje postane hudo uživantsko.

Ko urediš obrambo, sprožiš napad sovražnikov, ki se usujejo skozi vrata. Nekaj jih pokončajo stolpiči, trume ostalih sesekljaš lastnoročno z drkanjem gumba. Padli monstrumi odmetavajo boljšo opremo in še izkustvene točke dobivaš od njih. Če preživiš, spet gradiš in tako dalje.
Tipična stopnja ima pet vedno močnejših valov nasprotnikov, ki uletijo iz vse več odprtin. V prvem valu je nemara ducat goblinov, ki jih zlahka pobiješ na roko. Nato se jim pridružijo lokostrelci, oklepljeni troli, orki in slična fantazijska zverjad. Pozneje so celo zmaji. V končnem valu uleti ponavadi še šef. Ta ni posebej drugačen, a ima dolgo življenjsko črto. Ker ima vsaka graditeljska faza omejeno količino mane, moraš vnaprej načrtovati, kako zastaviti ob­rambo, da boš preživel vse valove, kajti golo mlatenje ne zadostuje.

Dungeon Defenders so v osnovi mišljeni za sodelovalno večigralstvo, saj izkušnje in s tem močnejše stolpiče dobi samo lik, s katerim igraš v fazi boja. Zaradi tega moraš v enoigralstvu razvijati vse bojevnike in temnice igrati po večkrat, sicer ne prideš daleč. Taktike je torej dosti več kot v arkadnih Orkih. Multiplayer je fin že v dvoje, a najlepši v četvero in tu igra zasije. Več ljudi gradnjo pospeši in tako poveča čas za razčefuk, kar dvigne zabavnost. Pomeriš se lahko s prijatelji na Steamu ali naključ­ni­mi tujci oziroma udariš partijo na razdeljenem zaslonu. Lahko sta dva za istim računalom in druga dva internetna, inačica za ipad pa se zmore povezati z ono za Android.
Škoda, da je vmesnik nekoliko nepregleden, saj je poln strateških ukazov in frpjskih statistik, ter da je inventar neroden. Puščavniški način pa zna ob neprestanem ponavljanju postati duhamoren. Solisti raje po­sezite po Orcs Must Die. V družbi pa je luštna in z 12 evri na Steamu ne predraga. Prav tako avtorji redno delajo na popravkih in dodatkih – na voljo sta že plačljiva paketa z novimi nalogami in junaki ter brezplačni praznični pakeljci.

Dungeon Defenders
založnik: Trendy Entertainment
objavljeno: Joker 222
januar 2012