IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Waves
Waves

Sneti

Ko se pojavi nova dvogobična streljanka, twin-stick shooter, jo enostavno moram preizkusiti. Jasno, saj sem ljubitelj tega podžanra arkadnih šutemapov, kjer svoj od zgoraj gledan lik/vozilo/plo­vi­lo usmerjamo z eno paličico, streljamo pa z drugo. Nekateri pravijo, da je recept primitiven, a sam imam zanj drugačen izraz: čistost.

Kmalu po izidu so dodali še šesti modus, clear, kjer rolaš čez plošče v tleh. Omeniti velja tudi zelo dobro elektronsko glasbo tvorca Smiletrona.

No, v dolpotegljivi neodvisnici Valovi je ta že kar pretirana. Igre, kot so Mutant Storm, Super Stardust HD in Smash TV, so zasnovo nadgradile z zanimivo estetiko in napredovanjem skozi nivoje. Waves pa se drži recepta, kot ga je zakoličil Robotron 2084 in izpeljal Geometry Wars. Smo na enem samem, stalnem prizorišču, v katerega v obliki valov prihajajo zmerom številčnejši in zahtevnejši sovražniki. Namesto pravokotna je arena sicer okrogla, čemur ustrezno sferični so nasprotniki in kotaleča se kugla, ki jo premikamo in iz nje nažigamo. A to je vse, kar je izvirnega. Neonska grafika močno odzvanja Geometrijske vojne, dočim je udejstvovanje sila klasično. Poanta je v nabiranju točk, za kar je zadolženih pet že videnih modusov: crunch time (doseči kar največji rezultat v treh minutah), survival (omejitev treh življenj), bombing run (ne moreš streljati, zato med polji prevažaš bombe), challenge (dvajset nivojev z omejenim časom) in rush (čas pojema, a ga lahko povečaš).

Škoda je, da ni kampanje, ki nudi toliko zanimivih uric v Mutant Stormu, in večigralstva, recimo sodelovalnega za dva. Zato menim, da je deset evrov, kolikor Waves veljajo na Steamu, ali dobrih osem na Gamersgate.com malo preveč. Takisto ne vidim razloga za hvalisanje avtorjev, da lahko izdelek igra vsakdo. Vsi modusi začno biti hudo napeti in zahtevni že po kaki minutki, izbire težavnostne stopnje pa ni.
A po drugi strani je Waves kul za ljudi, kot sem jaz, ki čislajo vse številčnejše napade nase in špricanje adrenalina ob vijuganju med žestokimi nepridipravč­ki. Vrst krogel z različnimi vedenjskimi vzorci, ki us­tre­zajo njihovim barvam, je kar dosti, in ker ene be­žijo, druge gredo naravnost nad nas ter tretje zahrbt­no 'taktizirajo', akcija v omejeni areni brž postane krče­vita. Dokaj hitro se pojavijo smrtonosna polja na tleh, ekstra množilci točk in trdovratne kocke, treba pa je uporabljati še bombe in upočasnjevanje časa. Ne v tri krasne, saj moraš za rezultat, primerljiv na spletnih lestvicah, verižiti dolge kombote. To lahko počneš, ker so valovi odlično tempirani in sestavljeni. Moč je igrati cele ure ali pa hitre seanske, ko imaš par minut.
Našteto pri splošni publiki, ki je tovrstni šuterji ne zanimajo, ne bo nadomestilo manka izvirnosti, kampanje in izbire zahtevnosti. Fani podzvrsti pa imamo še en izdelek, vreden pozornosti.

Waves
založnik: Squid in a Box
objavljeno: Joker 222
januar 2012