IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Blocks that Matter
Blocks that Matter

Sako

Zadnje čase veliko zremo v kockaste svetove tipa Minecraft in njegove sestrične Terrarie. V tejle ne­odvisni arkadni ugankarici, v kateri odzvanja tudi Tetris, se prav tako baviš z razpostavljanjem kock. Le da ne romaš po prostranem svetu in gradiš orjaških štiroglatih tičev, marveč se v pogledu od st­ra­ni prebijaš skozi linearno nanizane nivoje.

Na vsaki stopnji je ena teže dostopna škatlica. Do njih se splača dokopati, saj skrivajo posebne kocke, s katerimi odkleneš dodatne nivoje.

Si minirobotek, čigar stvaritelja so ugrabili, zato ju greš reševat. Na vsaki stopnji moraš doseči portal, do kamor se prebiješ z nabiranjem in premišljenim razpostavljanjem kvadrov. Te tvoj junaček vsrkava, nakar jih izpljune na določenem mestu. Ene dosežeš s skakanjem, druge z izdelavo ploščadi in butanjem v šibke elemente. Naenkrat lahko na prizorišče odložiš štiri kocke, ki se stikajo z vsaj eno ploskvijo. Ta prijem doda pridih taktike, saj preprečuje razmetavanje. Hakeljc je namreč v vnovični uporabi skopo odmerjenih šestploskovnic, zato se mimogrede zaštihaš, če kako postaviš tako, da je ne moreš reciklirati. Tedaj ti ne preostane drugega, kot da znova zaženeš stopnjo. Teh je štirideset in so raznolike ter dovolj težke, da predstavljajo izziv, niso pa težaško zagamane. Pohvalno je, da jih je mogoče rešiti na več načinov.

Ko preklopiš v gradbeni način, se zaslon obarva zeleno. Pri postavljanju kock moraš biti pazljiv, da ne odvržeš tistih, ki jih ni mogoče reciklirati.

Spočetka rokuješ le s tremi vrstami kvadrov: lesenimi, peščenimi in kamnitimi. Kasneje pa se naboru pridružijo druge snovi. Materiali imajo svojevrstne lastnosti – les ponucaš kot netilo za prižig dinamita, pesek ne more stati v zraku in tako dalje. Pravilna raba je ključna za dokončanje nekaterih stopenj. Na žalost pa postane raznolikost materialov važna šele v zadnji tretjini, do koder boš verjetno prišel po kakih šestih urah. K temu je treba prišteti dvajset bonusnih stopenj, ki jih v zgodbovnem načinu odklepaš s pobiranjem težko dostopnih šatuljic, in z neta potegljive nivoje, ki so jih s solidnim urejevalnikom naredili odjemalci.
Za budžetni izdelek je vsebine obilo, je pa res, da bo marsikdo izgubil živce, ko bo moral zaradi ene same slabo postavljene kocke začeti jovo na novo, saj ni niti enega vračanja poteze. Še bolj so sitni pogovorni oblački na začetku stopenj, skozi katere se je treba prebijati vedno znova. A puzelno jedro je zdravo, cena na Steamu ali Xbox Indie pa bagatelna. Poskakovalni misleci naslovčka zategadelj ne spreglejte. 

Blocks that Matter
založnik: Swing Swing Submarine
objavljeno: Joker 222
januar 2012