IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Edge
Edge

Sako

Tale neodvisnica je postala razvpita še pred izidom, saj je znana po tem, da je zavdala Timu Langdellu. To je opaljenec, ki je trdil, da ima avtorske pravice do besede 'edge' in se spravil nad vsako igro, ki si jo je drznila imeti v naslovu. S svojo burlesko je pred dvema letoma Edge dejansko uspel pregnati s polic Applove štacune. A na sodišču se je izkazalo, da je Langdell laž­ni­vec, ki je ponaredil dokumente o lastništvu besede. Pa tudi, če jih ne bi – mar lahko kdo avtorsko zaščiti obstoječo besedo?

Edge, ki je zdaj izšel še za PC, sodi med arkadne miselnice. S smernimi tipkami ali ploščkom goniš kocko od začetka do konca skoraj šestdesetih nivojev in se trudiš, da ne bi telebnil v prepad. Eden od zgledov je gotovo dobri stari Marble Madness. Kocka se lahko kotali po ravnih površinah in čez nizke prepreke ter se z robom prilepi na premikajoče se ploskve, ki delujejo kot dvigala. Pri tem je treba z nagibanjem kocke loviti ravnovesje, kar spočetka botruje veliko padcem. Za premostitev sprva neprehodnih delov uporabljaš stikala, ki preuredijo stopnjo, mehanizme, ki te ponesejo na sicer nedosegljiva mesta, in obliko minikockice, v katero se spremeniš.

Po poti pobiraš raznobarvne kockice, ki kotaljenje za kratek čas pospešijo. Za doseganje vrhunskih rezultatov moraš seveda pobrati vse.

Kubistične stopnje so luštno in raznoliko oblikovane. Lahko bi bile večji izziv za sive celice, saj ovire prelisičiš brez veliko mozganja. A to ne pomeni, da je špil preprost – le večji poudarek daje prstni kot mož­gans­ki spretnosti. Edge se namreč igra hitro in ne stavi le na to, da dosežeš cilj, marveč da rušiš rekorde. Tako svoje kot one, ki jih najdeš na spletnih lestvicah.
Pohvale vredni so še modernizirana osembitna glasba in dobro razporejene nadaljevalne točke. Moram pa pograjati nekatere odseke, kjer ti pogled zakriva stena in moraš pot iskati na slepo. Občasno je zmotil tudi slab stik kocke s površino, ko igra ni in ni hotela priznati, da sem zadel ploščad. Tako sem zdrsnil z nje, čeprav sem jasno videl drugače. A tovrstne napake so redke in za večino smrti ni kriv Edge, marveč igralec. Simpatična zadevica!

Edge
založnik: Two Tribes
objavljeno: Joker 218
september 2011