IGROVJE
stranka » igrovje » pc » The Sims Social
The Sims Social

Aggressor

Prenos megafranšize The Sims na Facebook bi znal biti zanimiv, ker serija nima večigralstva. Za povrh se zdi, da je ta simulacija življenja, kjer osebke spremljamo pri številnih vsakdanjih opravilih, pisana na kožo nedeljskim igralcem. Pa je res?
The Sims Social so v primeri z velikimi brati močno poenostavljeni. Soseske ni več in svet je sestavljen iz hiš posameznih igralcev, med katerimi hipno preskakujemo z obiskovanjem. Če so med našimi prijatelji, to je. V gospodinjstvu smo sami in oblikovanja družin ni. Še najmanj je izgubilo klesanje zunanje podobe lika, ki je za spletno igro navdušujoče. Okrnjena pa je psihična plat, saj izbiramo le med peščico arhetipov, kot so umetnik, znanstvenik in podobni.

Pogovorne možnosti so spočetka omejene in se širijo, ko sosed postaja vse tesnejši prijatelj. To je, ko mu dovolj najedamo, da se nas usmili in sprejme.

Osnovne potrebe, kot sta futranje in spanje, je enostavno zadovoljiti, za prosperiteto pa se je treba potruditi. V igri so ta hip štiri veščine: pisateljstvo, igranje glasbil, slikanje in kuhanje. To so hkrati poklici, saj je pripravljanje sirovih omlet glavni vir denarcev, s katerimi kupujemo pohištvo. Ob dejavnostih trošimo ener­gijo, ki se počasi obnavlja s časom. S tem špil umetno zavira naš razvoj in vpelje prvo spodbudo, da zanjo odštejemo pravi denar.
Ob obiskih imamo na voljo kopico pogovornih opcij, ki pa imajo v primerjavi z velikimi naslovi franšize plitvejše in predvidljivejše posledice. Isto velja za obnašanje Simčkov, zato kmalu postane dolgčas. Velja poudariti, da neposredne komunikacije in žuranja s soigralci ni, saj nas prijatelji ne vidijo. Tako ali tako jih slejkoprej začnemo izrabljati le še za pridobivanje predmetov, potrebnih za napredovanje.
Sims Social pozna dosti načinov rasti, poleg veš­čins­ke še splošno stopnjo lika, zbiranje predmetov za ses­tavljanje priboljškov in še kaj. Vse je kajpak usmerje­no v to, da nam nekaj manjka – nekaj, kar lahko kupimo s pravimi denarci ali tečnarimo prijateljem za 'posojo'. Klasični fejsbukovski mehanizmi, zato tole ni nič več kot simovski Farmville. Med pozitivnosti bi dal edinole opremljanje hiše, ki premore ogromno predmetov, a za to ni vredno prodati duše.

Marsikaterega od pohištvenih kosov je treba še sestaviti. Ali s pomočjo, ki jo dobimo – prav ste uganili – s tem, da moledujemo pri prijateljih.

The Sims Social
založnik: Electronic Arts
objavljeno: Joker 218
september 2011