IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Naval Warfare
Naval Warfare

Case

Kapetan Grey, v tem od vrha gledanem pomorskem šutemapu ti bomo zaupali ladjico, ki jo poganjata para in dobra volja tvoje vihrave posadke. Znašel se boš sredi vojne med izmišljenima viktorijanskima deželama in čeprav poteka dogodkov v zgolj okvirni, ne najbolj zanimivi fabuli pogosto ne boš razumel, se ne boš preveč sekiral. Tvoje poslanstvo je namreč preprosto: še kar svobodna plovba po omejenih oceanskih nivojih, spoštovanje ukazov nadrejenih in potapljanje brezštevilnih enot sovražnikove flote. Arrr!

Plovba je preprosta, a terja kakih petnajst minut privajanja, saj ladjica smer spremeni z manjšim zamikom in se najprej zavrti okoli svoje osi.

V ta namen boš v spodobno dolgi kampanji sčasoma odklenil tri barkače, ki se razlikujejo po okretnosti in rušilni moči orožij. Hitri speedboat je čisto nekaj drugega kot težki gunship, dočim je začetni cruiser zrcalo uravnoteženosti. S smrtonosnimi bljuvali, kot so samoumevno oklicani nail gun, flamer in shotgun, boš svoje plovilce kitil v vojaških lukah. Tam ti bo prek špartanskega vmesnika na voljo še izbiranje nadgradenj, ki povečajo natančnost in udarnost arzenala ter izboljšajo trdoživost tvoje plavajoče krste. Le pri določanju vrste specialnega napada, min in torpedov ne boš imel besede, saj so dotični pripomočki privzeti za vsako bojno križarko. Boš pa lahko zato v drugem tipu pristanišč občasno najel spremljevalne čolniče in jim v bitkah zadajal peščico ukazov. Zavezniški kapetani ti bodo sledili ali odvrgli sidra, tarčo pa bodisi branili ali jo vztrajno oblegali, s čimer bodo usmerili pozornost nase in te razbremenili. Uporabni bodo tudi drugače, če se boš odločil za zdrav(il)niške oziroma sonarske pomagače. Ti bodo sposobni najti potuhnjene podmornice in zmesti naproti leteče vodene izstrelke.

Flamer spada med močnejša orožja, vendar je njegova raba precej omejena. Tarčam se moraš dodobra približati, s tem pa se bobkom težje izogneš.

Sliši se nemara, da boš v spopadih poleg ošiljenih refleksov potreboval možgane. A večina naštetega je močno podrejena klasičnemu streljanju. Naj ti bodemo iz generalštaba naprtili spremljanje prijateljskih enot, reševanje ujetih parnikov, destrukcijo nasprotnikovega ladjevja, preden prečka domišljijsko črto na morju, ali ščitenje povodnih utrdb – vse, kar boš v praksi počel, bo izmikanje mnogim topniškim kroglam in raketam ter nažiganje po kanaljah. Za plovbo boš uporabljal tipkovnico, za neodvisno merjenje pa miško ali džojped za oboje.
Prepričani smo, da ti bo to početje nekaj časa v zadovoljstvo, saj je strelska osnova trdna, sovražna mornarica pa spodobno raznolika. Bremenili te bodo sitni gusarski gliserji, podmornice, ladje, odete z energijskimi ščiti, do zob oboroženi parni behemoti, galeje, ki bodo po uničenju v vodo spustile zaustavljajoče mastne madeže, in bombniška letala. Ti pa se boš panično ogibal eksplozivnim bobkom, ki bodo polnili zaslon, in z enim očesom ves čas spremljal kazalec zdravja.
Toda vzhičenost bo trajala le, dokler te ponavljajoči se vzorci sovražnih napadov, pretirano poskakujoča te­žavnost, plehke štorijalne sekvence in manko pristne šutemapske globine ne bodo zdolgočasili. Takrat boš morda posegel po načinu, v katerem boš uniče­val neskončne valove plavajoče mašinerije. Ta je v sodelovalni obliki na voljo tudi v multiplayerju za dva lokalna igralca, medtem ko tekmovalnost zastopa modus, kjer s pajdašem dirkaš skozi nadzorne točke.
V splošnem ne pričakuj, da se ti bo Naval Warfare v spomin vtisnil za dlje časa, saj gre za povprečno arkadno streljačino, kot jih celo na PCjih ne prima­njkuje več. Da špil skladno s steampunkovsko tematiko najdeš na Pari, je logično. Kajne, kapetan?

Smer streljanja s topom je neodvisna od smeri gibanja, edino pri torpedih je treba barkačo z nosom us­meriti točno proti nasprotnikom.

Naval Warfare
založnik: Game Distillery
objavljeno: Joker 218
september 2011