IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Magicka
Magicka

Ko Quattro naredi coprnijo, vsi hrošči nadenj priletijo, in namizje se prikaže, da ni prevelike minutaže. Vseeno se smeji, ker igra resna ni.

Kar redno se že dogaja, da od kakega neznanega neodvisnega razvijalca dobimo biserček. Magicka novopečenih švedskih Arrowhead Studios zagotovo spada mednje in glede na to, da gre za debitantski naslov, so se izkazali.
V igri prevzameš vlogo stereotipnega neimenovanega čarovnika s kapuco čez glavo, ki ga veliki učitelj Vlad (zagotovo ni vampir, kje pa!) pošlje na epsko nalogo poraziti najhudejšega coprnika, kar jih je kdaj blodilo po deželi in se ima vsak čas osvoboditi spon, v katere so ga vklenili pred davnimi leti. Ta vključuje pohod naravnost naprej skozi petnajst dolgih in ozkih stopenj hodniškega tipa, ter mnogo radostnega pobijanja.

Coprnije so kljub razmeroma preprosti grafični podobi spektakularne in očesu dopadljive. Izpis škode je dobrodošel bonus.

Diablovščina, se pravi? Nak. Ni inventarja. Ni stranskih kvestov. Ni izkustvenih točk. In nobenih statistik, ki bi jih višali. Coprnik ima ves arzenal na raz­polago že od samega začetka. V eni roki držiš fizič­no orožje, ki je prvenstveno namenjeno boju od blizu, v drugi svojo čarobno palico, ki kuri na daljavo. Občasno naletiš na drugačen meč ali čarobno krepelo, toda ko ga pograbiš, moraš prejšnjega pustiti za sabo. Čista akcijska igra, torej, tako kot prastari Commando z avtomatov. Da pa ne bi šlo zgolj za akcijado, v kateri pač nastopa čarodej, poskrbi zelo svojevrstno čaranje.

Elementi, na pomoč!

Coprnije namreč sestavljaš sam, tako da krepelo napolniš z elementarnimi silami: vodo, ognjem, elektriko, življenjem, ščitom ... Osem jih je in so prikladno obešene na tipke od Q do R ter od A do F, skombiniraš pa jih lahko največ pet. Vsak element ima že sam po sebi razdiralno moč, nekatere pa je moč združiti v nove elemente, recimo paro iz ognja in vode. Če pari dodaš elektriko, ji škodo malodane podvojiš. Poleg tega imajo elementi različne pojavne oblike. Eni so pršec, drugi izstrelek, spet tretji so žarkovni. Zdru­­že­va­nje spreminja tudi te - hladni piš bo v navezi z mističnim elementom postal ledeni žarek. Pa še razlika je, ali jih uperiš nad zlobneža ali jih pričaraš nadse. Osnovni izziv je tako, da iščeš najbolj destruktivne ali koristne magije oziroma odkrivaš delujoče kombinacije, kajti med sabo nasprotne, na primer voda + elektrika, se izničijo.
Sistem je enostaven in ga hitro zaobvladaš. Še dobro, saj je nasprotnikov veliko. Sprva se bodeš s šibkimi goblini, a te kaj kmalu presenetijo, ko pričnejo lučati bombe in streljati ognjene puščice. Ker je tvoj coprnik enako vnetljiv kot sovražna zalega, naenkrat ugotoviš, da so gašenje zažgane halje, tajanje ledu in preprosto zdravljenje nujna opravila. S coprnijami, jas­no. Čarobni napoji so za pusije in temu primerno v Magicki ni mane.

Zmaju je ime Fafnir. Razvijalcem raje nisem povedal, kako pomenljivo je njegovo ime v našem jeziku. Priimek Burninator je podedoval po Trogdorju!

Sleherno poglavje ima vsaj nekaj samosvojih, logičnih hudobcev. Tako se v rudniku tepemo s škrati in v močvirju z zombiji, ko gremo na obisk k Smrti, pa z okostnjaki. Naletimo tudi na druge klasične monstrume, od beholderjev in trolov do jetijev, med katerimi je tisti, ki nas je preganjal v legendarnem SkiFree! Ne umanjka niti zmaj. Težavnost narašča dokaj zvezno, edini poskok je tedaj, ko se pojavijo nasprotniki, ki so imuni na večino elementov. Tedaj moraš naenkrat spremeniti taktiko ene ali dveh priljubljenih hudih coprnij ter hitro menjati med šibkejšimi, a specifičnimi.
Podobno je s šefi na koncu nivojev. Čeprav gre pri vseh zgolj za masivno delanje škode, imajo večinoma omejene trenutke ranljivosti, dostikrat pa prikličejo kup podložnikov, tako da malo taktičnega razmiš­lja­nja ne škodi. Razen včasih, ko uletijo s tako strahovito destrukcijo, da te ubijejo v sekundi, nakar ob nas­lednjem poskusu bebavo merijo v prazno ali celo pokončajo svoje hlapce. Pamet se tu ne izkaže, a tega pri splošni enostavni akcijadnosti ne vzameš za slabo. Raje se nasmejiš in greš še desetič v spopad.

Veliki kačon je prvi pravi primer tipičnega šefa. Ranljiv je samo v glavo, ki jo nastavi redko, a s predvidljivim gibanjem.

Magicka
založnik: Arrowhead Studios / Paradox
objavljeno: Joker 212
marec 2011

70
nadvse smešna, zlasti zaradi obi­lice znanih referenc
domiš­lje­no sestavljanje coprnij
zabavna na preprost način
sodelovalno večigralstvo ...
... ki pa celo po več popravkih še ne deluje, kot bi mo­ralo
tako kot vsa igra z mnogimi hrošči in po­gostimi crkoti