IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Soldiers: Heroes of WW2
Soldiers: Heroes of WW2

Jenki Aggressor s škatlico vžigalic in zaplenjeno kravo fenta dve SS-diviziji in pošlje V2 nad Berlin.

Tisti z nekaj več križi na ramenih se boste z malih zaslonov bržkone spomnili poplave črnobelih nadaljevank in filmov s postavnimi Amerikanci v zdelanih vojaških suknjah v glavni vlogi. Zaplet je praviloma vključeval zalezovanje francoskih deklet, pri čemer se je peščica soldatov znašla kilometre za sovražno črto. Ob preboju nazaj na svojo stran so mimogrede potamanili pol sovražne divizije in sunili nemškemu generalu škornje iz ledra. Da se jim je to dogajalo v vsaki

Protioklepna ročna granata je zapečatila usodo tegale tanka. V kolikor ima pehota kritje, je za lažja vozila bolje, da jo čimprej odkurijo.
epizodi, jih ni posebej motilo, nas pa še manj. Soldiers: Heroes of WW2 civilistov ne vključuje, čeravno ima živine na pretek, a po drugih lastnostih je slika na moč podobna. V rokah imate venomer skupinico vojakov, s katero morate izpeljati velike reči; večinoma to pomeni kar uničenje okoli stokrat večje sovražne sile. Ampak heroj pač ne postaneš s čepenjem v zaklonu, ne?
Igro bi najlaže označil za otročiča Commandosov in Blitzkriega. Nekaj podobnega je bilo že moč doživeti v nekaterih nalogah iz serije Close Combat, toda Heroji (ne)sorazmerje med vašimi in sovražnimi silami zaostrijo do onemoglosti. Obenem pa ponudijo izjemno dinamično in podrobno okolje, kjer lahko otroškim sanjam o ravbarjih in žandarjih res damo duška. Podoba je vrhunska, tako s stališča luštnosti kot podrobnosti, čeprav velja omeniti, da to zahteva svojo (strojno) ceno. Razvijalci so uspeli s premeteno izbiro tekstur na modelih ustvariti napol risankast videz, ki kljub polnemu tridimenzionalnemu pogonu nosi nezgrešljiv pečat izometričnih zgledov. Pravi biser je pak stopnja interaktivnosti okolice. Vse, ampak prav vse na zaslonu je moč razstreliti, povoziti ali zažgati, pri čemer lahko dotična dejanja smelo izkoriščamo v taktičnem smislu. Sleherno, še tako majhno izboklino na bojišču, najsibo drevesni štor ali kadečo se razbitino sovražnega tanka, morejo vaši vrli soldatje uporabiti za kritje.

Frontna črta v pravem pomenu besede je lepa priložnost, da zaprežemo snajperico in snamemo kakemu zeljejedu čelado z glave. Za začetek.
Špil uporablja sistem pametnega kurzorja, ki spreminja obliko, ko ga peljete čez bojišče. Tako bo na primer pred zidom ponudil možnost zaklona, na zidu skok čezenj in podobno. Posebej zanimivi sta možnosti streljanja okrog vogala in metanja granat čez plot, ki vašim možem ob dobrem kritju zagotavljata smrtonosno učinkovitost. Količina podrobnosti pa je le še večja. Vsak vaš vojak ima nahrbtnik z raznovrstno opremo in oborožitvijo, s katerima je treba za učinkovit boj skrbno ravnati. Če niste pazljivi in varčni, boste pred sovražno oklepno kolono hitro ostali goloroki. V večini nalog ste zato primorani v nenehno plenjenje opreme s trupel sovražnih in lastnih padlih vojakov. Pri tem je nosilnost možakov omejena, tako da pozabite na troganje celoletnih zalog streliva. Vaši prašinarji v svrho opravljanja svojih ciljev

Z navalom sovjetskih tankov sredi stepe se ni dobro igrati. Kako namerilcem kljub velikim količinam vodke uspe ohraniti natančnost, ni znano.
poleg omenjenega ždenja za zidovi obvladajo še plazenje, brezglavi tek in standardni nabor nastavitev obnašanja v stilu 'potuhni se v grmovje', 'streljaj, če jih prej ne dobiš med oči' in slično. S primernim kosom orodja v rokah se lahko vsak od njih na mah spremeni v mehanika, deminerja ali skavta za prižiganje tabornega ognja iz sovražnih zalog goriva.
Ampak tu se veselica šele zares prične, kajti vsakdo od njih poseduje tudi izpit iz dirkanja s težkimi tanki do Berlina in nazaj. Seznam vozilc, v katera lahko sedete, je impresiven, od nemških motocilklov s prikolico prek polgoseničarjev in flakov do tigrov, panterjev, shermanov in T34 ter JS2, medtem ko sovrag nad vas med vsem ostalim pošilja letala. V prvi britanski misiji lahko sunete torpedni čoln in ob obali uprizorite pravi pokol. Vozila imajo na bokih in zadku šibkejši oklep, medtem ko ima takisto svojo vlogo topovsko strelivo, ki obsega protioklepne in eksplozivne granate. Prav tako je dobrodošla lastnost vpliv oddaljenosti tarče, ki določa ne le natančnosti streljanja, marveč tudi prebojnost. Tako si lahko s tankom na drugi strani vasice do onemoglosti izmenjujete strele, ker noben top ni dovolj močan, da bi zadal končni udarec. Tako ali tako veliko zadetkov ni usodnih, temveč zgolj onesposobijo določen del vozila.

Soldiers: Heroes of WW2
založnik: Best Way / Codemasters
demo: natlačenka/tlačenka 131
objavljeno: Joker 133
avgust 2004

86
noro vzdušje
veliko podrobnosti
lep videz
obilo taktičnih možnosti
ni megle vojne
vmesnik je včasih tečen
umetna pamet bi lahko pokazala več