IGROVJE
stranka » igrovje » pc » NHL Eastside Hockey Manager
NHL Eastside Hockey Manager

V vročih poletnih dneh Dodo nosi puhovko in uči drsati pretepače.

SI Games bržčas pozna vsak nekolikanj bolj zaveden ljubitelj računalniških iger, saj je to podjetje, ki zadnje desetletje kuje nadvse privlačne in zanimive poslovne simulacije nogometa. Govora je kajpak o seriji Championship Manager

Pogon je sicer CMjev, a so meniji bolj nepregledni. Nič ne bi bilo narobe, ako bi vmesnik naučili desnega klika.
(osveščeni veste, da se je prav ta razvijalec z založnikom razšel in da bo njihov fuzbalski kravatar odslej nosil ime Football Manager), najbolj dodelanem in nalezljivem naslovu v zvrsti. Na drugi strani večini ime Risto Remes ne dvigne skomin. A tipček vseeno ni od muh, kajti dolga leta je koval zastonjski hokejski manager (www.fhockey.com), ki je na pogled docela špartanska zadeva, a so ga ljubitelji s kančkom domišljije zavoljo globine in podrobnosti vzljubili. Celo tako, da so do nadebudnega Finca nedavno pristopili Sigejmovci in ga zaprosili za pomoč pri snovanju NHL Eastside Hockey Managerja, ki prav zavoljo vložka Skandinavca nosi skorajda identično ime kot njegov ljubiteljski projekt. Tako je blondinko s pomočjo raziskovalcev širom sveta in štiriokih programerjev na osnovi pogona, ki ga je uporabljal že žogobrc, udejanjil poslovneža na ledenih ploskvah.
Sorodstvena vez z nogometno inačico je očitna že na prvi pogled, denimo po razporeditvi menijev, tako da se bo človek, ki je pod tipke kdajkoli vzel kakega od CMjev, počutil povsem domačega. Izbirati je moč med dobrimi dvajsetimi ligami, kar je prgišče, če ste razvajeni nogometa, logično pa je, da med njimi najdete največje in najbolj priljubljene na svetu (slovenske zaradi neljubih zapletov s HZS še ni, čeravno informacije iz podzemlja pravijo, da bo vključena v enem prihajajočih popravkov), vključno s profesionalno NHL.

Tekmo spremljamo iz ptičje perspektive. Če podrobno berete komentarje, bose izvedeli, kje utegne biti luknja v vaši ekipi.
Lušten dodatek so slike igralcev, vednar ti svoje premaknjene face kažejo le v ligah, za katere so avtorji dobili licenco. Ko si izberete ekipo, se pred vami odpre ves hokejski svet in dela pred pričetkom sezone je celo več kot pri fuzbalu. Treba je pač nastaviti nekaj napadov, kup kombinacij za igro z več ali manj drsalkarji, obenem pa je moč posameznikom precej natančno določati stil igranja - celo to, v kateri del gola naj merijo. Kakopak pehanje za moštveno taktiko ni vaša edina naloga, saj vas bodo zalezovali mediji, načrtovali boste treninge, skrbeti je treba za pogodbe in ob naborih (draftih) imeti oči na pecljih. Mnogo nalog lahko sicer naprtite računalniško vodenemu asistentu, a naj vam kojci razjasnim, da je model debilček, saj prodaja igralce, kot da so kumare, in nadvse rad sprejema čisto nelogične odločitve.

Kovanje taktike pomeni tanko črto med zmagami ali porazi. Ob raznovrstnih podrobnostih pazite zlasti na napadalnost.
Tekme spremljate iz ptičje perspektive in zviška zrete na ledeno ploskvo, ki vam prikazuje, kje se drajsa plošček, spremljanju uspešnosti svojih varovancev pa so namenjeni dovolj bogati in konkretni komentarji. Tako si služite kot led trd hokejski kruh, ki je, roko na srce, zelo razdelan, podroben in zna razveseliti navdušence nad tem športom. Hkrati pa je treba priznati, da bodo imeli manj podkovani na tem področju kar nekaj težav pri prvih korakih, tudi potem, ko si bodo prečitali obsežni priročnik, kajti hokej se, ko se mu bolj posvetimo, izkaže za zelo večplastno reč.
A žal EHMju do popolnosti manjka nekaj zrelosti, saj se pozna, da je tale prva različica bolj kot ne štihproba. Za začetek je

Nekateri igralci so opremljeni s slikami. Vsak pa ima kopico značajskosti, kar je treba upoštevati pri umeščanju v moštvo.
tu nepopolna, mestoma celo napačna baza podatkov o igralcih, ki pa se že izpopolnjuje. Bolj pereči so hrošči, ki niso le razlog za sesuvanje, temveč kvarno vplivajo na sicer dobro poslovno izkušnjo. Dogajalo se mi je, da ob koncu sezon nikakor nisem moral zadržati ključnih drsačev, četudi sem jim ponudil bajne novce in še kaktus povrhu. Razumel bi, če bi odšel en, a ostal sem brez celotne prve postave! Nadalje se zgodi, da moštvo dolgo časa izgublja, četudi vodja naredi vse po predalčkih. V podobni krizi so se znašla moja Rdeča krilca in odnesel sem jo z ukazom, naj streljajo nasprotnikovemu vratarju med nogice. Ter se srečal z drugo skrajnostjo, saj sem rutinirano zmagoval z 10 : 0, a so me vseeno odstavili. Podobnih neumnosti najdete še kup, razlog za to pa je, da igre niso dovolj stestirali in so to vlogo enostavno prevzeli kupci.
Vendarle ostaja dejstvo, da gre za enega redkih hokejskih menedžerjev in da se bo  s popravki gotovo otresel negotovih prvih korakov. Takrat bo umel za zasloni zadržati tudi tiste, ki niso goreči privrženci hokeja.

NHL Eastside Hockey Manager
založnik: SI Games / Sega
demo: natlačenka/tlačenka 132
objavljeno: Joker 133
avgust 2004

72
edini orenk hokejski manager
globina, podrobnosti in vsi bonbončki, ki so nas razveseljevali že pri nogometu
zabit asistent
pretežka za neznalce
res nadležni hrošči
nenatančna baza
premalo lig