IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Resident Evil 5
Resident Evil 5

Sneti planet nad mutirane zamorce še na računalniku.

Xbox 360 in PS3: Joker 188, 80.
Kar skrbi me, kako se bo PC-skupnost odzvala na tretjeosebno streljačino, ki je tako drugačna od klasičnih računalniških predstavnic tega žanra, biva v svojem svetu in ne mara za kak poseben napredek oziroma spremembe. Resident Evil 5 sicer prevesi tehtnico na nažigaško stran in precej zmanjša količino grozljivosti, saj od slednje ostane le srh ob zmutiranih nakazah. Te se začno z ubogimi črnci (igra se odvija v Afriki, kjer zdaj pustoši virus), ki niso več ljudje, temveč lovkaste pošasti v kvazi humanih telesih, in se nadaljujejo s skrotovičenimi, predimenzioniranimi živalmi, od psov do pajkov. O fuj o fuj o fuj. Vendar pa je streljanje zastavljeno na precej svoj način, ki sliši na ime nadzor množice. To pomeni, da je tvoj lik, gledan od zadaj in od strani, nenavadno okoren, pa tudi nasprotniki praviloma niso rav­no Usaini Bolti. Finta je v tem, da stojiš na taktično modro izbranem mestu in tolovaje, ki se premikajo proti tebi, šmajsaš kar najbolj hladnokrvno ter natančno. Ker so kanalje zdaj postale ravno toliko gibčne, da si bolj živčen, je adrenalina še več, k čemur prispeva tudi živčna glasba. Je pa res, da se RE5 izkaže za fejst nerodnega, ko se ti nekdo približa na dlakocepsko razdaljo, saj zna biti tedaj kamera nazarens­ko poredna. Dob­ro, da imaš partnerico Shevo, ki je ne poševiš, ti pa pomaga, če je blizu, saj na tvoj klic na pomoč kresne napadalca po čefari ali mu preluknja pogačico. Tudi drugače je koristna, ker skupaj odpirata vrata in napredujeta. Tele ženske v igrah so postale koristne, hm. Narobe svet.

Manko zobozdravstvenega varstva v mladosti zna pripeljati do takih anomalij. Zato pojdite k zobarju in žrite fluor, otroci.

Ampak dobro, če si igral Resident Evil 4, ki je na računalu kljub krepko zgrešeni in zapozneli inačici (J163, 75) vseeno sprožil nekaj valov, veš, kaj na splošno pričakovati. In petica se kljub zameram, med katerimi poleg nerodnosti pri spopadih od blizu ter opletajoče kamere sodi še bore malo afriški občutek, ko zapustiš začetno mesto, igra dobro. Zakaj, piše v konzolnem opisu, iz katerega vse velja tudi za PC, saj je igra identična. To pomeni tudi, da se enoigralski kampanji pridruži še nje co-op opravljanje za dva in modus mercenaries, kjer sam ali v spletni družbi nažigaš po uletavajočih zombijih ter drugih gnidah. Na peceju ima ta dobrodošli način, ki ga moraš odkleniti s končanjem kampanje, več sovražnikov, kar zgolj poveča adrenalin. Verjetno ne po naključju, saj je merjenje z miško hitrejše od desnogobičnega, tipkalo in podganica pa sta docela soliden način nadzora. Verzija za PC podpira tudi DirectX 10, ki sicer ni kaj dosti drugačen od DX9, sta pa oba superiorna konzolnemu izvirniku, in Nvidijine stereoskopske naočnike geforce 3D vision. Žal mi je z njimi ni uspelo preizkusiti. Dodatkov torej ni toliko kot pri PC-verziji RF: Guerrille, nekaj pa vsee­no.
Resi 5 ni tipska pecejaška streljanka in Bog ve, da ni brez napak. Vseeno pa v okviru svojega zanimivega, edinstvenega sistema nudi presenetljivo dosti globine in napetosti. Škoda bi bila, če bi ga ljubitelj serije ali nenavadnosti spregledal. 

Sprva so nasprotniki goloroki ali s hladnim orožjem opremljeni kmetavzi. Kasneje se bestiarij dodobra razširi in okrepi.

Resident Evil 5
založnik: Capcom
objavljeno: Joker 195
oktober 2009

80