IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Dragon Age: Origins
Dragon Age: Origins

Sneti stopi skozi baldurska vrata in oblije ga toplo sonce novega veličastja.

V petih letih in pol nastane na stotine iger, a redkokak mega projekt, kakršen je Dragon Age: Origins. Bioware so ga razkrili na sejmu E3 2004, v obdobju, ko smo dobili Half-Life 2, Doom 3 ter Sims 2, nakar okrog njega niso zganjali posebnega hrupa. A že golo obelodanjenje je zados­tovalo, da so se vnela srca mnogih ljubiteljev kultne frpjke Baldur's Gate 2, katere 'duhovni naslednik' naj bi bil DAO. In da so odhtimal stalno plamenela.
Verjetno ne toliko zaradi špila samega kot zaradi njegovega pomena. Doba zmajev naj bi puščobno krajino zahodnjaškega igranja domišljijskih vlog, koder so začele prevladovati grindaške spletščine in klikotave akcijade, obarvala z žlahtnim puščavništvom, epsko pripovedjo ter inteligentnim taktičnim bojem. V eni malhi se je nakanila prinesti dovolj naprednosti in staromodnosti, da bi bili z njo zadovoljni tako novinci kot metuzalemski prekaljenci, odrasli ob Baldurjih, Ultimi Underworld in Dungeon Mastru. Čul sem marsikakega od njih pridušati se, da če Dragon Age ne bo tisto, kar išče, naj se gredo frpji srat. Težko bi rekel, da na to nisem pomislil tudi sam.

Velikokrat je gneča, kjer pada z vseh strani. Premeščanje je nujno, toda ali imaš za to čas? Na srečo je vmesnik tako eleganten, da se ne ubadaš z njim, temveč res igraš. NWN2 so bile dosti bolj okorne.

Nagubanim sotrpinom torej radostno poročam, da je Dragon Age prava stvar in da jim ni treba opustiti priljubljene zvrsti. Zelenci pa naj vedo, da jim bo ta igra razkrila erpegejsko bojevanje, za katerega ni nujno, da ga tvorita gonja levega miškinega gumba do onemoglosti in prinašanje petinštiridesetih kož merjascev lokalnemu vraču. Dobro, okusi so okusi in svoje znajo prispevati spomini na stare D&Djevščine. Ti so pri nekaterih postavljeni na tako visok piedestal, da se jim nič ne more približati. Vendar si tako kompleksna, elegantno izvedena in kratkomalo pametna igra ne zasluži ne obešanja na malenkosti, ne topljenja v razbeljenem soju nostalgičnega retra. Ne: zasluži si navdušenje, spoštovanje in veliko, veliko igranja.

Težavnosti so po zaplati 1.01, ki malo prilagodi normal, dobro razporejene. Ker na višjih ne dobiš ekstra EXP, je izbira stvar ponosa in raziskovanja globine.

Dragon Age: Origins
založnik: Bioware / EA
objavljeno: Joker 196
november 2009

92
taktičen boj z veliko pri­stopi
temačno, krvavo vzdušje
epska zgodba in zanimivi liki
brez mo­ralne črnobelosti
raznoliki kvesti
uganke
podroben svet
ni večigralstva
hroščki